Fenikglioksimin aminokinolinler ile reaksiyonu ve metal komplekslerinin incelenmesi
The reaction of phenylglyoxime with aminoquinolines and investigation of their metal complexes
  1. Tez No: 153940
  2. Yazar: ORKİDE ÖZHAVZALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Phenylglyoxime, aminoquinoline, antibacterial activity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FENİLGLİOKSİMİN AMİNOKİNOLİNLER İLE REAKSİYONU VE METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Orkide ÖZHAVZALI Selçuk üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim KARAT AŞ 2004, 93 Sayfa Jüri: Prof. Dr. ibrahim KARATAŞ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALP Bu çalışmada asetofenon'dan çıkılarak izonitrosoasetofenon, fenilglioksim ve antiklorofenilglioksim literatürde belirtildiği gibi sentez edilmiştir. Sonra klorofenilglioksim ile aminokinolinlerin reaksiyonundan literatürde bulunmayan beş yeni bileşik sentezlendi ve bunların bazılarının geçiş metalleriyle yaptıkları kompleksler izole edildi. Ayrıca bu ligantların ve komplekslerin anti baktriyel özellikleri incelenmiştir. Sentez edilen ligant ve komplekslerin yapılan elementel analiz, İR, *H NMR spektroskopisi ve Atomik Absopsiyon Spektroskopisi teknikleri kullamlarak aydınlatılmıştır. Anahtar kelime: Fenilglioksim, aminokinolin, antibakteriyel etki. iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE REACTION OF PHENYLGLYOXIME WİTH AMINOQUINOLINES AND INVESTIGATION OF THEIR METAL COMPLEXES Orkide OZHAVZALI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisors: Prof.Dr.İbrahim KARATAŞ 2004, 93 page: Jury: Prof. Dr. Ibrahim KARATAŞ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALP In this study starting with acetophenone, isonitrosoacetophenone, phenylglyoxime and anti- chlorophenylglyoxime were syhthesized as stated in the literature. Then, five new ligands, which are not found in literature and which, were obtained from the reaction of anti- chlorophenylglyoxime with aminoquinolines' and some of their complexes with metal were synthesized. At the same time the antibacterial characteristics of these ligands and complexes were examined. The structure of five ligands which were syhthesized, and complexes were characterized by elemental analyses, FT-IR, XH-NMR and AAS.