Modifiye olmuş polimerlerin kaplama özelliklerinin incelenmesi
A study of coating properties of modified polymers
- Tez No: 153965
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEJDET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanayi atığı oligostirenler - KORS, Fonksiyonalizasyon, Kaplamalar, Adhezyon, Korozyon Dayanımı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi MODİEİYE OLMUŞ POLİMERLERİN kaplama ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Sancaktar DURAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Nejdet ŞEN 2004, 61 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Prof. Dr. Refika KURB ANLI Yard. Doç. Dr. Nejdet ŞEN Bu çalışmada, sanayide polistiren üretimi için kullanılmakta olan sürenin rektifıkasyonunda atık olarak oluşan ve çevre kirliliğine sebep olan atık oligostirenler ( KORS ) hammadde olarak kullanılmıştır. Atık oligomerler ( KORS )'in polifonksiyonel modifikatörlerle: maleik anhidrit, asetik anhidrit ve epiklorohidrin ile BF3.0(C2Hs)2 katalizörlüğünde kimyasal modifikasyonu atıksız teknoloji ile bir basamakta gerçekleştirilmiştir. Modifikasyon sonucunda yüksek molekül ağırlıklı polistirenlerden farklı olarak sanayi atığı oligostirenlerin yapışma maksimum miktarda fonksiyonel grupların bağlanmakta olduğu belirlenmiştir. Polimerik kaplamaların adhezyon özelliği, darbeye ve korozyona karşı dayanıklılığı polimerin yapısına bağlanan polifonksiyonel grupların yapısına ve miktarına bağlı olarak değişmektedir. Yapılan deneyler sonucunda modifiye KORS'un daha yüksek adhezyon özelliğine, darbeye ve korozyona karşı dayanıklılığa sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle sanayi atığı oligostirenlerin polimer reaksiyonlarında hammadde olarak kullanılmasıyla agresif şartlara dayamklı yüksek adhezyon özelliğine sahip daha ekonomik organik polimerik kaplamalar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT M. Sc. Thesis A STUDY OF COATING PROPERTIES OF MODIFIED POLYMERS Sancaktar DURAK Selçuk University Graduate School of Natural And Applied Science Department of Chemical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Nejdet ŞEN 2004, 61 Pages Jury : Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Prof. Dr. Refika KURBANLI Assoc. Prof. Nejdet ŞEN In this study, oligo-styrenes ( KORS ) have been used as raw material. These oligo- styrenes have been forming as waste product from the rectification of styrene used for the production of polystyrene in industry. Oligo-styrenes have been causing to environmental pollution. Chemical modification of these waste oligomers ( KORS ) with polyfunctional modifiers ( maleic anhydride, acetic anhydrine and epichlorohydrin ) by using BF3.0(C2H5)2 catalyst were carried out in single stage. At the end of the modification, it was determined that maximum amount of functional groups were bonded to the structure of the oligo-styrene. Adhesion properties, corrosion resistance and impact resistance of polymeric coatings have been changed depending on the amount and the structure of the polyfunctionals bonded to the structure of the polymers. At the end of the experiments carried out, it was determined that the modified KORS has higher adhesion properties and is more resistant to corrosion and impact. Therefore, more economical polymeric coatings resisting to aggressive conditions have been obtained by using this waste as raw material in polymeric reactions. Keywords : Industrial waste oligo-styrenes - KORS, Functionalization, Coatings, Adhesion, Corrosion resistance