İlköğretim fen bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisi
The effect of cooperative learning on students' achievement and attitudes in elemantary science teaching
- Tez No: 153964
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AFYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Fen Bilgisi, İşbirlikli Öğrenme, Öğrenci Takımlan-Başan Bölümleri, Elementary Education, Science, Cooperative Learning, Student Teams- Achievement Divisions. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ Oktay ASLAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı Danışman: Prof. Dr. Ahmet AFYON 2004, 81 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet AFYON Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Yrd. Doç. Dr. Aslan İLİK Bu araştırma, ilköğretim Fen Bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2003-2004 öğretim yılının II. yarıyılında Konya ili, Merkez Meram ilçesi, Ali ihsan Dayıoğlugil İlköğretim Okulu'nda, 6. sınıflardan oluşan iki sınıfta gerçeMeştirilmiştir. Sınıflar yansız atama yoluyla seçilmiş ve bir sınıfta işbirlikli öğrenme tekniklerinden Öğrenci Takımlan-Başan Bölümleri, diğer sınıfta ise geleneksel öğretim yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma, gerçek deneme modellerinden öntest-sontest kontrol gruplu modele göre düzenlenmiştir. Ölçme araçları olarak, Fen Bilgisi dersi“Yaşamımızı Yönlendiren Elektrik”ünitesi“Durgun Elektrik”bölümünün hedef davranışlarına göre hazırlanmış başarı testi ve Fen Bilgisi dersine yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçme, araçları deney ve kontrol gruplarına öntest ve sontest olarak verilmiştir. Toplam 6 hafta süren uygulama aşamasından sonra elde edilen veriler aritmetik ortalama, standart sapma ve t-testi gibi istatiksel işlemler kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler bilgisayar ortamında Excel 7.0 ve SPSS 9.0 paket programlarında yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına dayanılarak şu sonuçlar elde edilmiştir: 1- İşbirlikli öğrenme yöntemlerinden Öğrenci Takımlan-Başan Bölümleri tekniğinin uygulandığı deney grubundaki öğrenciler, geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerden daha yüksek bir basan elde etmişlerdir. 2- Deney grubundaki öğrencilerin erişileri, kontrol grubundaki öğrencilere göre daha yüksektir. 3- İşbirlikli öğrenme yöntemi ve geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı sınıflarda öğrencilerin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlarında olumlu değişmeler sağlanmıştır. İki grup arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis The Effect of Cooperative Learning on Students' Achievement and Attitudes in Elementary Science Teaching Oktay ASLAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Elementary Education Program of Teaching Science Supervisor : Prof. Dr. Ahmet AFYON 2004, 81 pages Jury: Prof. Dr. Ahmet AFYON Assoc. Prof. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Assist. Prof. Dr. Aslan İLİK This study has been carried out in order to analyze the contribution of cooperative learning to students' achievement and attitudes in elementary school science teaching. The study has been conducted on the two classes of sixth grade students in Konya, Centre Meram District, Ali İhsan Dayıoğlugil Elementary School during the second semester of 2003-2004 education year. These two classes have been chosen according to random assignment methods. In experimental group the lesson is taught through the dynamics of Students Team- Achievement Divisions but in the control group traditional teaching methods have been used while teaching the determined unit. This study is designed according to real-trial models and among these models control group model, which includes pretest and posttest analysis is prefered by the researcher. In this study proficiency test and attitude scale are used as an assessment instrument. The proficiency test is prepared considering the behavioral objectives of a science unit called“The Electricity Leading our Life”and a part of tins unit which is called“Static Electric”. Students in both groups have been pretested and posttested by the help of the mentioned statistical operations such as aritmethic average, standart deviation and t- test. The data has been collected at the end of a 6 week treatment programme and the collected data has been analysed by the help Excel 7.0 and SPSS 9.0 computer programmes. In the light of the findings of this experimental study the following results can be deduced: 1- In this study, experimental group students are taught according to cooperative learning methods and especially STAD is used. The proficiency level of experimental group students is found higher than the proficiency level control group students who are taught according to traditional teaching methods. 2- The achievement level of experimental group students is found higher than the achievement level of control group students. 3- The study indicates that both cooperative learning and traditional teaching methods have positive contributions to students' attitudes about science. There is no significant difference between two groups statistically.