Durağan rayleigh sönümlemeli kanallar için verici anten seçimli üstün-dik uzay-zaman kafes kodları
Super-orthogonal space-time trellis codes with transmit antenna selection for rayleigh fading channels
  1. Tez No: 153980
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYRAK, Y.DOÇ.DR. İBRAHİM ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Verici anten seçimi, MIMO sistemler, Uzay-zaman kodlaması, Transmit antenna selection, MIMO systems, space-time coding
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DURAĞAN RAYLEIGH SÖNÜMLEMELİ KANALLAR İÇİN VERİCİ ANTEN SEÇİMLİ ÜSTÜN-DİK UZAY-ZAMAN KAFES KODLARI Özgür ÖZDEMİR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektroııik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mehmet BAYRAK Ortak Danışman: Yrd.Doç.Dr. İbrahim ALTUNBAŞ 2004 Bu yüksek lisans tez çalışmasında, verici anten seçim tekniğinin kullanıldığı uzay-zaman kodlamalı MIMO yapıların yavaş Rayleigh sönümlemeli kanallardaki hata performansları incelenmiştir. Literatürde mevcut olan verici anten seçimli kodlamasız, verici anten seçimli uzay-zaman blok kodlamalı ve uzay-zaman kafes kodlamalı yapılara ek olarak, bu çalışmada verici anten seçimi ve üstün-dik uzay- zaman kafes kodlamalı yapıların birlikte kullanılması önerilmiştir. Değişik durum sayılarındaki iki verici antenli yapılar için tasarlanmış BPSK ve QPSK üstün-dik uzay-zaman kafes kodlan ele alınmış ve bu sistemler için anten seçim ölçütü incelenmiştir. Söz konusu ölçütün, kanal matrisinin sütun Frobenious normunu maksimum yapan verici antenlerin seçilmesi şeklinde olduğu yapılan analiz ile gösterilmiştir. Literatürde ilk kez bu tezle önerilen verici anten seçimli üstün-dik uzay-zaman kafes kodlamalı sistemlerin mevcut klasik verici anten seçimli yapılara göre daha iyi hata performansı sergiledikleri bilgisayar benzetimleri ile ortaya konmuştur. Ayrıca diğer verici anten seçimli yapıların sunduğu iletimde az sayıda verici anten kullanılarak yüksek çeşitleme kazancı elde edilmesi avantajının, önerilen bu yeni yapıda da sağlandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MS Thesis SUPER-ORTHOGONAL SPACE-TIME TRELLIS CODES WITH TRANSMIT ANTENNA SELECTION FOR QUASI-STATIC RAYLEIGH FADING CHANNELS Özgür ÖZDEMİR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering 2004 Supervisor: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ibrahim ALTUNBAŞ In this master thesis, the error performance of MIMO systems with space- time coding that employ transmit antenna selection method has been investigated in quasi-static Rayleigh fading channels. In addition to the MIMO structures in literature which exploit transmit antenna selection technique without coding or with space-time trellis codes and space-time block codes, a new scheme which combines transmit antenna selection and super-orthogonal space-time trellis codes is proposed in this thesis. The super-orthogonal space-time trellis with which are dealt in this study are BSK and QPSK codes designed for systems with two transmit antennas that have different number of states and transmit antenna selection criterion for such systems is examined. It is shown by analysis that this selection criterion is to choose the transmit antennas that maximizes the column Frobenious norm of channel nuuiix. The computer simulation results demonstrated that error performance of the proposed scheme which is called as super-orthogonal space-time trellis codes with transmit antenna selection is better than that of classical systems in literature employing transmit antenna selection method. It is also shown that as other systems using transmit antenna selection, the proposed new structure in this master thesis has the advantage of high diversity gain in spite of using small number of antennas.