Akış ekseni doğrultusunda kirliliğin yayılmasının matematik modeli
Mathematical modelling of contamination diffusion through flow axes
- Tez No: 153989
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP OTURANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematik modelleme, Laplace döşümü, yeraltı suyu, kirletici, dispersiyon, adveksiyon, mathematical modelling, Laplace transformation, groundwater, contaminate, dispersion, advection
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKIŞ EKSENİ DOĞRULTUSUNDA KİRLİLİĞİN YAYILMASININ MATEMATİK MODELİ Murat SOYDAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman : Yard.Doç.Dr. Galip OTURANÇ 2004, 54 Sayfa Jüri : Yard.Doç.Dr.Galip OTURANÇ Yard.Doç.Dr. Aşır GENÇ Yard.Doç.Dr. Güler GÖÇMEZ Bu çalışmada, çözünmüş kirleticilerin yeraltındaki taşınımını etkileyen fiziksel ve kimyasal faktörler belli bir ölçüde çok detaya girmeksizin tanımlanmaya çalışılmış ve tek yönlü akış ortamında kirliliğin yayılması problemi ele alınmıştır. Bu problemin matematik modellemesi yapılarak çözümü aranmıştır. Bu sebeple Laplace dönüşümleri incelenmiş ve Laplace dönüşümleri kullanılarak bu modelleme için bir analitik çözüm elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MS Thesis MATHEMATICAL MODELLING of CONTAMINATION DIFFUSION THROUGH FLOW AXES Murat SOYDAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor : Asst.Prof.Dr. Galip OTURANÇ 2004, 54 Page Jury : Asst.Prof.Dr. Galip OTURANÇ Asst.Prof.Dr. Aşır GENÇ Asst.Prof.Dr. Güler GÖÇMEZ In this study, we have analized the effects of the physical and chemical factors on the spread of the grounwater contaminants and mathematical modelling that describe the dispersion of the contaminants has been developed. Then this mathematical descriptions of the dispersion leads to a curtain type of the second order differential equations. Therefore we have solved this equation under certain boundary conditions by Laplace transformations.