Kinematik konusuna ait yöntemlerin çözümüne grafik meteryallerinin etkisi
The effects of graphical materials on problem solving of kinematics
- Tez No: 153988
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Grafik Materyaller, Kinematiği Grafikle Öğretim, Grafikli Kinematik Testleri, Physics Education, Graphical Materials, Teaching Kinematics with Graphs, Kinematics tests with Graphs. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİNEMATİK KONUSUNA AİT PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNE GRAFİK MATERYALLERİN ETKİSİ Dündar YENER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Danışman Yrd.Doç.Dr. Hatice GÜZEL 2004, 68 Sayfa Jüri Yrd.Doç.Dr. Hatice GÜZEL Doç.Dr. Oğuz DOĞAN Yrd.Doç.Dr. Ahmet SARIKOÇ Bu çalışmada, grafik materyaller ve kinematik konusu hakkında literatür taraması yapılmıştır. Kinematik konusunda, grafik materyaller yardımlı ve düz metinli sorular hazırlanarak Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji Anabilim Dalları'nın 1. sınıflarındaki 119 öğrenciye uygulanmıştır. Grafik materyallerin hareket konusunun öğretimine katkısı araştırılmıştır. Grafikli ve düz metinli sorulardan elde edilen veriler SPSS (Statistical Social Science for Package Program) ile değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda; grafik materyaller ile hareket konusu öğretildiği zaman, öğrencilerin konuyu daha iyi kavradıkları, dolayısı ile de soruları daha kolay ve daha çabuk çözdükleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğrenciler, grafik materyallerle hazırlanan sorulan çözmede, düz anlatım sorularını çözmeden daha başarılı olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis THE AFFECT OF GRAPHICAL MATERIALS ON PROBLEM SOLVING OF KINEMATICS Dündar YENER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Science and Mathematics Education Supervisor Yrd.Doç.Dr. Hatice GÜZEL 2004, 68 Pages Jüri Yrd.Doç.Dr. Hatice GÜZEL Doç.Dr. Oğuz DO?AN Yrd.Doç.Dr. Ahmet SARIKOÇ In this study, a review of literature about graphical materials and kinematics was done. Preparing n^ditional questions supported by graphical materials on kinematics that applied to 119 first year's students at secondary education mathmatics department, and physics, chemistry and biology departments at Selçuk University Educational Faculty. The effect of the usage of graphical materials on teaching kinematics were searched. The data obtained from traditional questions and graphical questions were evaluated by using SPSS (Statistical Social Science for Package Program). At tile end of this evaluation, it is obvious that if kinematics are taught with graphical materials, students can learn the subject better, thus, they solve the questions easierly and more rapidly. As a result, the students were more successful to solve the questions with graphical materials than traditional questions.