Konya ana tahliye kanalında ağır metallerin incelenmesi bitki ve topraktaki birikimi tespiti
Invesstigation of heavy metals in main wastewater sydtem of Konya and determination of accumulation on soil and plants
  1. Tez No: 154038
  2. Yazar: MUSTAFA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERSİN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal kanal atıksuyu, toprak, bitki, konsantrasyon, zehir etkisi, Heavy metals, canal wastewater, soil, plant, concentration, toxic effect u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA ANA TAHLİYE KANALINDA AĞIR METALLERİN İNCELENMESİ BİTKİ VE TOPRAKTAKİ BİRİKİMİNİN TESPİTİ Mustafa KARATAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ersin GÜLER 2004, 58 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Hüseyin KARA Yrd. Doç. Dr. Ersin GÜLER Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Atıksulardaki ağır metaller, zehirli olmaları nedeni ile çevre sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ağır metalleri içeren atıksular genellikle endüstrilerden kaynaklanmakta, ya bir ön arıtımdan sonra yada hiç arıtılmadan kanalizasyon sistemine deşarj edilmektedir. Özellikle kanala deşarj edilen atıksuları Konya atıksu ana tahliye kanalı civarındaki çiftçilerin tarımda sulama amaçlı kullanmaları ile verimli topraklar kirlenmekte ve bitki kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Ağır metaller gıda zinciri yolu ile insanlara ve hayvanlara kadar ulaşarak zehir etkisi yapmaktadır. Bu araştırma, Konya Ana Tahliye Kanalı suları ile sulanan arazilerdeki toprak ve bitkide ağır metal birikmesinin tespiti amacı ile yapılmıştır. Altı aylık süre ile su, toprak numunesi ve üç aylık süre ile de bitki numunesi alınarak ağır metal konsantrasyonu analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, topraktaki ağır metal konsantrasyonu, kanal suyuna göre daha fazla olduğu, buğday bitkisindeki ağır metal konsantrasyonu ise zehir etkisi yapacak seviyeye ulaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC Thesis INVESTIGATION OF HEAVY METALS IN MAIN WASTEWATER SYSTEM OF KONYA AND DETERMINATION OF ACCUMULATION ON SOIL AND PLANTS Mustafa KARATAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assoc Prof. Ersin GÜLER 2004, 58 Page Jury : Assoc. Prof. Hüseyin KARA Assoc Prof. Ersin GÜLER Assoc Prof. Şükrü DURSUN Heavy metals in wastewater are quite important because of being toxic effect for public health. Wastewaters that contain heavy metals are generally caused by industries discharged, either after primary treatment or even no-treatment farmers in Konya use wastewater for irrigation that discharged into canal. This causes soil pollution also decreases plant quality. Heavy metals can reach to humans and animals and causes toxic effects through foodchain. The aim of this study is determining heavy metal accumulation on soils and plants that were irrigated by Konya main sewage system waters. Water and soil samples have been taken and heavy metal concentration analysed for six months time period and three months for plant samples. As the result of this study, heavy metal concentration in soil was higher than canal water. Heavy metal concentration in wheat dose not reach to toxic affect level.