Kromatın aktifleştirilmiş kırmızı çamur ile sudan giderilmesi
Removal of chromate from water by activated red mud
  1. Tez No: 154037
  2. Yazar: TUNÇ GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ BERKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kromat, ağır metaller, adsorpsiyon, kırmızı çamur, polielektrolit, Chromate, heavy metals, adsorption, red mud, polyelectrolyte. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KROMATİN AKTİFLEŞTİRİLMİŞ KIRMIZI ÇAMUR İLE SUDAN GİDERİLMESİ Tunç GÜNER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali BERKTAY 2004, 47 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Ali BERKTAY Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Endüstri atıksularından gelen ağır metaller; su kirliliği içinde çok önemli bir yere sahiptir ve kromat da bu kirleticilerden birisidir. Pek çok ağır metalin gideriminde kullanılan adsorpsiyon yöntemi, atıksudan kromat giderimi için seçilmiştir. Bu çalışmada, adsorban olarak alüminyum tesislerinden atık olarak çıkan kırmızı çamur aktive edilerek Jar-Testinde kullamlmıştır. İlk olarak kırmızı çamur farklı dozlarda HC1 ile aktive edilmiştir. Sonra; aktif adsorban farklı dozlarda ve farklı pH değerlerinde kullamlmıştır. Ayrıca aktif kırmızı çamura eklenen krom konsantrasyonları da değiştirilmiştir. Böylece, kırmızı çamurun kromat giderilmesindeki verimliliği araştırılmıştır. Deneylerde Selçuk Üniversitesi içme suyu, kromat ilave edilerek kullamlmıştır. Uygun kırmızı çamur dozu ile uygun pH bulunarak %69 oranında kromat giderim verimi elde edilmiştir. Sonra uygun pH ve kırmızı çamur bulunan ortama anyonik polielektrolit ilave edilerek kromat giderimi için çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis REMOVAL OF CHROMATE FROM THE WATER BY ACTIVATED RED MUD Tunç GÜNER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali BERKTAY 2004, 47 Page Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Ali BERKTAY Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN Heavy metals which come from industrial wastewater have a very important position in water pollution and chromate is one of these pollutants. Adsorption method which was used to remove most of heavy metals has chosen to remove the chromate from the wastewater. In this study, red-mud waste of the aluminium factories was used as adsorbent after activation in the Jar-Test apparatus. Firstly the red-mud was activeted with different doses of HC1. Then activating adsorbent was used in different doses and at the different pH values. Furthermore chromate concentration which was added the activeted red mud has changed, too. So, productivity of the red-mud in removal of the chromate was investigated. In the experiments, the drinking water of Selçuk University was used by adding chromate. About 69% chromate removal productivity was obtained by the suitable red mud-dose and pH. Then, studied for removal of chromate by adding anionic polyelectrolyte in the situation of suitable dose of red-mud and pH value.