Arazi toplulaştırmasının toplu yağmurlama sistemlerinin projelenmesine ve işletilmesine etkileri
Effects land consoludation on collective sprinkler irrigation system project and management
  1. Tez No: 154041
  2. Yazar: SALİH AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şekilsiz parsel, sulama oram, toplu yağmurlama sistemi, yağmurlama hızı, parsel dışı ıslak alan düzeyi, Shapeless plot, irrigation ratio, collective sprinkler system, sprinkler rate, wetted area level in out of the plot. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz DOKTORA TEZİ ARAZÎ TOPLULAŞTIRMASININ TOPLU YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN PROJELENMESİNE VE İŞLETİLMESİNE ETKİLERİ Salih AKKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet KARA 2004, Sayfa : 90 Bu araştırmada, uygulanan bir arazi toplulaştırma projesinin, yağmurlama sistemlerinin projelenmesine ve işletilmesine etkileri Konya - Çumra - Yenisu kasabası örneğinde incelenmiştir. Toplulaştırma yapılan alanda, toplulaştırmadan önce ve sonraki parsel durumu karşılaştırılarak, toplulaştırmanın istek ve nöbet işletme yöntemlerine göre, yağmurlama sistemlerinin proje maliyeti, işletme güçlükleri ve işletme maliyetleri yönünden etkileri incelenmiştir. Toplulaştırma ile parsel sayısında % 65 azalma olurken, yağmurlama sisteminin proje maliyetinde istek sisteminde % 17,4, nöbet sisteminde % 6,0 tasarruf söz konusudur. Toplulaştırma sonucu enerji maliyetinde % 18, sulama işçilik maliyetinde % 56,4 oranında tasarruf sağlanırken, toplu yağmurlama sistemini kurmak ta kolaylaşmıştır. Toplulaştırma öncesi parsel şekillerinin bozuk olmasından dolayı, % 1 'in altında olan sulanamayan ve yetersiz sulanan alan ile % 12,8 oranında olan gereğinden fazla sulanan alanlar, toplulaştırma sonrası kalmamıştır. Parsel dışı ıslak alan düzeyinde de toplulaştırma ile ortalama % 13'iük bir azalma sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF LAND CONSOLIDATION ON COLLECTIVE SPRINKLER IRRIGATION SYSTEM PROJECT AND MANAGEMENT Salih AKKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Mehmet KARA 2004, Page: 90 In present study, the effects of applied land consoludation Project on design and management of sprinkler system were searched for Konya-Çumra-Yenisu province. In land consolidated field, plot situation was compared before and after the land consoludation, and irrigation system project cost, deficiencies and cost of management were investigated by consideration of request and rotation systems in land consoludation. The number of plot decreased as 65 % with land consoludation. The savings in project cost of sprinkler system for request and rotation systems were determined as 17.4 % and 6.0 %, respectively. The savings obtained energy and irrigation working costs after the land consoludation were computed as 18 % and 56.4 %, respectively. In addition, it was very easy to install the collective sprinkler system, the land consoludation. Due to presence of shapeless plot, befone the land consoludation, the percentage of unirrigated and insufficient irrigated land was less than the 1 % and excess irrigated area of 12.8 %, these were not present after the consoludation. The wetled area level in out of the plot reduced average 13 % via land consoludation.