Metalik düz dişli çarklarda diş genişlik modifikasyon ile aşınma arasındaki ilişkinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of relation between tooth width modification and wear in metalic spur gear
- Tez No: 154042
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN İMREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: düz dişli, aşınma, modifikasyon, dişli çarklar, spur gear, wear, modification, gears
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi METALİK DÜZ DİŞLİ ÇARKLARDA DİŞ GENİŞLİK MODİFİKASYONU İLE AŞINMA ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Behiye KUÇUKÇONGAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Hüseyin IMREK 2004, 82 Sayfa Jüri: Yrd.Doç. Dr. Hüseyin IMREK Prof. Dr. ALİ ÜNÜVAR Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Bu çalışmada, düz dişli çarkların diş profili üzerinde tek diş ve çift diş kavrama durumlarında oluşan yük dağılım farklılığının aşınmaya olan etkisi incelenmiştir. Bu yük dağılımının etkisini ortadan kaldırmak için düz dişli çarklarda diş genişlik modifikasyonu yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda, pirinç malzemeden imal edilmiş modifiye edilmiş düz dişli çarklar ve modifiye edilmemiş düz dişli çarkların aşınması değişik yük kademelerinde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, modifiye edilmemiş dişli çarklarda modifiye edilmiş dişli çarklara göre çok daha fazla miktarda aşınma gerçekleşmektedir. Bunun yanısıra modifiye edilmemiş dişin profili deney sonunda ilk şekline göre farklılık gösterirken modifiye edilmiş dişin profilinde fazla bir değişiklik olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF RELATION BETWEEN TOOTH WIDTH MODIFICATION AND WEAR IN METALIC SPUR GEAR Behiye KÜÇUKÇONGAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Mechanical Engineering Supervisor: AssistProf.Dr. Hüseyin İMREK 2004, 82 Pages Jury: Prof.Dr.AIi UNÜVAR Prof.Dr.Kazim CARMAN Asist.Prof.Dr. Hüseyin İMREK In this study the effect of the load variations on wear has been investigated over tooth profile in case of single tooth engagement, and double tooth engagement conditions. For removing this effect of load distribution, tooth width modification has been done at spur gears. At the experimental studies, the wear of modified spur gears, and un-modified spur gears which are made of brass have examined on different load steps. According to the results of experiments the wear on un-modified spur gears are greater than that of modified spur gears. And also the tooth profile of un modified spur gear has been changed according to the beginning conditions. But the tooth profile of modified spur gear has not been changed much.