CAD/CAM (BDT/BDÜ) tasarımında kullanılan bazı temel işlemlerin programlanması
Programming some basic operations for design of CAD/CAM
  1. Tez No: 154050
  2. Yazar: AHMET NACİ ÇOKLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK ÜNSAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Denetim, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim, Yüzey Modelleme, Eğri ve Yüzey Uydurma, Simülasyon, G Kod Sistemi, Numerical Control, Computer Aided Design, Computer Aided Manufacturing, Suface Modelling, Fitting Curved Line and Surface, Simulation, G Code System
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada Bilgisayar Destekli Üretim(BDÜ)/Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) programlarındaki bazı temel işlemlerin programlanması ele alınmıştır. Taşıma, döndürme, eğri ve yüzey uydurma, yüzey normal vektörünün hesaplanması, kesici takım ofsetinin hesaplanması, kesici takım yolunun bulunması, G kodlarının üretilmesi, yüzey normal vektörünün tersyüz edilmesi, yüzey yoğunluğunun azaltılması, yüzeyin uzatılması işlemlerinin ne olduğu, matematiksel olarak ifadeleri ve akış diyagramları açıklanmıştır. Tüm bu işlemlerde, bilgisayar belleğinde tutulmakta olan ve yüzey verilerini içeren noktaların matematiksel olarak ifade edildiği dosyalar kullanılmaktadır. Bu yüzey veri dosyası yukarıda sıralanan işlemlerden hangisi isteniyorsa, ilgili işleme ait matematiksel ifade uygulanarak sonuç veri dosyası elde edilmektedir. Bu veri dosyalan ise sonuçta yüzeyi oluşturacak takım hareketlerini içeren G kod sistemininin elde edilmesini sağlamaktadır. Son olarak ise simülasyon programı ile takımın bu yüzeyde nasıl hareket ettiğinin görülebilmesi sağlanmıştır. Tüm bu işlemlerin programlanmasında Turbo C++ programlama dili kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to survey programming of some basic operations for Computer Aided Design (CAD) / Computer Aided Manufacturing (CAM) systems. Operations of rotation, translation, fitting curved line and surface, calculating of surface normal vector, calculating cutter offsets, calculating cutter location, producing G codes, inverting surface normal vector, reducing surface intensity, extending surface has been explained. Then, mathematical expressions and flow charts has been explained. Files which were saved in the computer memory for all operations has been used. The result files has been obtained by using mathematical expressions related with the above operations. This process obtains G code files of cutter movements. Finally with the simulation program it has been provided the observing of surface.