Sultaniye Deresi (Bursa) faunasına yönelik araştırmalar
The benthic fauna of Sultaniye Brook (Bursa)
  1. Tez No: 154090
  2. Yazar: BETÜL ÖZYETİŞGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NACİ ALTUNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sultaniye deresi, Gavuröldü deresi, Bentik fauna, Bentik omurgasızlar, Bursa, Sultaniye brook, Gavuröldü brook, Benthic fauna, Benthic invertebrates, Bursa
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Ocak 2002 -Aralık 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada Sultaniye deresinin (Bursa) bentik faunası incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Sultaniye deresi ve bu derenin bir kotu olan Gavuröldü deresinde belirlenen üç istasyonda aylık periyotlarla bentik omurgasız örnekleri toplanmıştır. Çalışma döneminde Plameltminhes filumu Turbellaria sınıfından 1, Annelida filumu Oligochaeta sınıfından 4, Mollusca filumu Gastropoda sınıfından 2, Arthropoda filumu Crustacea sınıfindan 1 takson ile Insecta smıfina ait 8 takımdan 44 takson tespit edilmiştir. Çalışma peryodu boyunca tüm taksonlara ait toplam birey sayısı 7739 olarak belirlenmiştir. İlgili taksonlara ait ayırt edici karakterler değerlendirilerek takım ve familya düzeyinde tayin anahtarı düzenlenmiş, ayrıca taksonlarn tanımları yapılarak fotoğrafları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this investigation, benthic fauna In the Sultaniye brook (Bursa) were determinated for the periods of January 2002 to December 2002. To achive tins, the benthic makroinvertebrate samples were taken at three stations by monthly in Sultaniye brook and its branche Gavuröldü brook. One Turbellaria taxon belong to Plamelniinthes, 4 Oligochaeta taxa to Annelida, 2 Gastropoda taxa to MoHusca, 1 Crustacea taxon belong to Arthropoda and 44 family, which belong to 8 order, in Insecta were identified hi the study period. 7739 specimens belong to all taxa were determined in the study period. Discriminative characteristics of order family levels were examined, identification keys prepared and the photograps of some taxa were given.