Tekstil atıksularında foto-oksidasyon sonucu oluşan bileşiklerin kapiler elektroforez ile belirlenmesi
Investigation of textile wastewater compounds after photo-oxidation by capillary electrophoresis (CE)
  1. Tez No: 154106
  2. Yazar: EMİNE SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEREF GÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Textile wastewater, Photo-oxidation, Orange n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Tekstil endüstrisi atık sularında büyük oranlarda biyolojik imkanlarla parçalanması oldukça güç olan organik boyalar bulunmaktadır. Bu türler arasında kanserojenik azo boyalan önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda foto-oksidasyon prosesleri, atık suyu büyük oranda temizleyebilmesi nedeniyle alternatif bir teknik olarak yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızda model olarak Orange II boyarmaddesi seçilmiş olup foto-oksidasyon öncesi ve sonrasında kapiler elektroforez (CE) ile tayini için analiz yönteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. CE analizi için önemli parametreler olan; tampon konsantrasyonu ve pH 'ı, örnek konsantrasyonu ve enjeksiyon süresi, voltaj ve dalga boyu ile ilgili optimum koşulların sağlanmasına ve foto-oksidasyonun belirli sürelerindeki parçalanma ürünlerinin tayinine yönelik çalışılmıştır. Ayrıca pH değişimlerinin, Orange II ve foto-oksidasyon ürünlerine etkisini incelemek üzere UV spektrofotometresi ve CE ile paralel analizler yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Tekstil Atıksuyu, CE, Foto-oksidasyon, Orange II, pH
Özet (Çeviri)
ABSTRACTS Wastewater produced from textile and other dyestuff industry process contains large quantities of organic dyes, which is difficult to degrade with standard biological methods. Within the overall category of dyestuff, azo dyes have an important portion. Recently years photo-oxidation processes have been used as an alternative tecnique because of its success on decolorisation of waste water. In our work the dyestuff which has azo group are examined and CI Orange II is taken as a model dye. We aimed to develop a method to determine CI Orange II and its photo-oxidation products after UV-Photo oxidation by capiller electrophoresis (CE). For these purpose buffer concentration, sample concentration, pH, voltage, wavelength are optimised for capiller electrophoresis. Also we investigated the effect of pH on Orange II and its photo-oxidation products by UV spectrophotometer and CE comparatively