Bursa ili Yunuseli bölgesi kanalizasyon sisteminin analizlenmesinde infoworks CS model yaklaşımı
Infoworks CS model approch on sewer collection system analysis of Bursa Yunuseli section
- Tez No: 154116
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL KUTLU AKAL SONMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kanalizasyon sistemleri, Simülasyon, Projelendirme Kriterleri, Projelendirme Programlan
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Bu çalışma kapsamında genel olarak atıksu ve yağmursuyu sistemlerinin planlamasına etki eden faktörler irdelenmiş ve ülkemizdeki çeşitli İdareler tarafından kabul edilmiş olan tasarım kriterleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca kanalizasyon hatlarının imalatında dikkat edilmesi gerekli hususlar sırasıyla anlatılmaya çalışılmıştır. Kanalizasyon sistemlerinin projelendirilmesinde BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan MsKanal Projelendirme Programı ve simülasyonda kullanılan InfoWorks CS Modelleme Programlarının özellikleri verilmiş, takip edilecek adımlar sıralanmıştır. Günümüzde ticari amaçlı satılan birçok drenaj ve atıksu modelleme programları bulunmaktadır. Bu modellerden bazıları( InfoWorks CS, MIKE 11, WMS, MIKE SWMM, BOSS Storm Shed ve HEC-RAS ) hakkında genel bilgi verilmiş ve Infoworks, WinDes/WinDap, SewerCad, HydrauCad, Hystem - Extran ve Mouse bir anket sonucuna göre karşılaştınlmıştır. Bu çalışmada, Bursa İli Yunuseli- Bağlarbaşı yerleşimi üzerinde atıksu ve yağmursuyu sisteminin MsKanal ve InfoWorks Modelleri kullanılarak projelendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, seçilen bölgenin atıksu ve yağmursuyu sistemlerinin planlamasına etki eden faktörler irdelenmiş, alternatif çözüm önerileri neticesinde. yağmursuyu sistemi için Alternatif 2, atıksu sistemi için ise Alternatif 3 seçilerek optimum projelendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the actors effecting sewer collection and storm drainage systems planning, and a comparison between a number of design criterias of different local Directorates are examined. The points to take attention on construction of sewer and storm systems are listed and described. The features of the programs, MsKanal that is used for the planning of the sanitary/storm systems by Bursa Wastewater Project Consultancy Services (BUSKİ ), and -Infoworks CS- to model/simulate the planned networks are listed including the steps of planning. There are many commercial based sanitary/storm modelling programs nowadays. A comporison between some of them (Infoworks, WinDes/WinDap, SewerCad, HydrauCad, Hystem - Extran and Mouse) is done according to the results of an inquiry and a general description of the programs (Info Works CS, MIKE1 1, WMS, MIKE SWMM^ BOSS Storm Shed and HEC-RAS) are given. In this report the sewer and storm collection plannings of the catchment Bursa, Yunuseli- Bağlarbaşı are done with Ms_Kanal and Infoworks and explained After studying alternatives of sanitary and storm collection systems, all criteria which has taken into consideration explarming in mis study. As a result of planning work Alternative 2 for the storm system, and 3 for the sanitary system found optimum for this catchment Key Words : Sewer System, (sanitary systems), design criteria, design programs, modelling programs.