Ostemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin işlenebilirlik özelliklerinin araştırılması
Investigation of machinability of austempered ductile iron
- Tez No: 154142
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Austempered Ductile Iron, Machinability, Cutting forces, surface roughnesses
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmada dökme demirlerin ısıl işlemlerinden küresel grafıtli dökme demirlerin ostemperleme ısıl işlemi üzerinde durulmuş ve ostemperlenmiş dökme demir numunelerinin işlenebilirliği araştırılmıştır. Ostemperlenmiş küresel grafıtli dökme demirler maliyet ve tasarım esnekliği bakımından bazı dövme çeliklerle mukayese edilebilecek kadar dayanım ve aşınma direncine sahip malzemelerdir. Mekanik özellikleri; diğer dökme demirlerden daha iyi olan küresel grafîtli dökme demirlere (KGDD) uygulanan ostemperleme ısıl işlemi ile bu mekanik özellikler daha da iyileştirilmektedir. KGDD'lerin işlenebilirliği diğer dökme demirlere göre nispeten düşük olmakla beraber aynı dayanım özelliklerine sahip çelik malzemeler ile karşılaştırıldığında, daha iyi işlenebilirlik özellikleri sergiler. Bu araştırmada, eşit çapta ve eşit uzunlukta olan 16 adet KGDD in soğuma sıcaklıkları ve bekleme süreleri değiştirilmiş ve herbirinin eşi olmak üzere 8 farklı tip OKGDD elde edilmiştir. Burada amaç bu 8 farklı tip OKGDD aynı şartlarda işleyip sonuçların yüzey pürüzlülüğü, takım aşınması ve kesme kuvvetleri açısından değerlendirilmesidir. Çalışmada kesici takım olarak köşe radyusu 0,8 mm olan CNMA TT1300 kalite sinterlenmiş karbür uç kullanılmıştır. Anahtar Kelime: ostemperlenmiş küresel grafitli dökme demir (ÖKGDD), işlenebilirlik, kesme kuvvetleri, takım aşınması
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In this study austempering of ductile cast irons is taken into consideration and the machinability of austempered ductile cast irons is investigated. As their convenience of cost and conception utility, austempered ductile cast irons are considered to be as useful as wrought steel in technology.In addition to this austempered ductile irons also demonsrate good wear resisitance. Spherical graphite ductile irons have better mechanical properties than that as- cast ductile irons.And we can even improve their metallurgical quality by austempering heat treatment. In spite of their lower machinibility in comprassion with normal ductile irons, spherical graphite ductile irons show better machinibility than that steel components (having the same wear resistance). In this study, identically same 16 samples were tested by using CNMA TT1300 carbide cutting tool. During the tests, heat treatment cyles and cooling times were changed in order to make 8 different types of sample. Machinability of these samples are then determined by measuring their surface roughnesses, tooling wear land and cutting forces.