GSM de kapsama alanlarının karmaşık yapılı optimal matematiksel bulunması ve bölgesel uygulaması
Finding complex mathematical models of coverage areas in GSM network and regional application
  1. Tez No: 154182
  2. Yazar: YÜKSEL BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimal model, kapsama alanı, düzeltme faktörü, iyileştirme, kestirim, Optimal model, coverage area, correction factor, optimization, prediction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Kapsama alanları, GSM şebekesinin en önemli kısımlarından birisidir. Kapsama alanlarında oluşan problemler abonelerin iletişimini doğrudan etkilemektedir. Bu problemler abone sayısının artışım ve operatörlerin gelirlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yetersiz kapsamanın bu olumsuz etkilerinden dolayı, mevcut kapsama alanlarının optimizasyonu ve yeni kapsama alanlarının da optimal şekilde oluşturulması çok önemlidir. Bu tezde, bölgenin yapılaşması, bitki örtüsü ve coğrafi yükseMMerinin kapsama alanına etkisini de içine alan matematiksel modelin bulunması amaçlanmıştır. Doğru modelin bulunabilmesi amacıyla, bölge içerisinde sekiz noktaya anten yerleştirilerek toplam 35.209 ölçüm alınmıştır. Bu ölçüm sonuçlan ve teorik hesaplamalar sonucunda bölgeye ait kapsama alam modeli çıkarılmıştır. Bölgenin modeli bulunurken Okumura-Hata modeli referans olarak alınmıştır. Okumura-Hata modeli elektromagnetik dalganın yayılımını frekans, anten yüksekliği ve mesafeye göre tanımlamaktadır. Bu tez çalışmasında Okumura-Hata modeline, elektromagnetik dalganın ilerlemesine zorluk çıkaran coğrafi yükseltiler, bitki örtüsü, bölgenin yapılaşma şekli gibi faktörleri kapsayan iki düzeltme faktörü de ilave edilmiştir. İlave edilen bu düzeltme faktörlerinin hesaplanmasında kullanılacak algoritmalar geliştirilmiş ve program yazılmıştır. Tez' in ilk bölümlerinde, mobil iletişim sistemlerinin gelişimi, GSM şebekesinin tanıtımı, GSM operatörlerinin yaptığı çalışmalar anlatılmaktadır. Sonraki bölümde elektromagnetik dalganın yayılım kayıpları ile ilgili esaslar, Okumura-Hata'nın çalışmaları ve modeli anlatılmıştır. Daha sonra, ölçümleri alman bölgeye ait modelin çıkarılması adım adım anlatılmıştır. Model çıkarıldıktan sonra, model'den elde edilen sonuçlar ile ölçüm sonuçlan ve Okumura-Hata modeline ait sonuçlar karşılaştmlmıştır. Sonraki bölümlerde ise, bütün engel tipleri için alman ölçümlerden mesafeye göre yayılım kaybı yoğunlukları yorumlanmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak, yetersiz kapsamaya sahip olan alanların tespit edilip, iyileştirmenin yapılması sağlanmaktadır. Çalışmanın diğer bir sonucuda, yeni kapsama alanlarının ideal olarak oluşturulabilmesidir. Böylelikle yeni kapsama alanları, saha çalışması yapılmadan daha az anten ile ve en ideal şekilde oluşturulabilmektedir. Bunun sonucunda, yatırım, işçilik ve bakım maliyetleri azaltılmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is very clear that coverage area is one of the most important parts of GSM network. Problems in the coverage areas effect directly communication of subscribers. Leakages and weaknesses in coverage prevent increase in number of subscriber and revenue of operators. Because of the negative affects of insufficient coverage, optimization of existing coverage area and obtaining optimal coverage predictions for new coverage areas are very important. This thesis aims to find out optimal mathematical model for coverage areas considering land shapes and clutter types of regions. Okumura-Hata Model is chosen for the thesis. This model is re-constructed by adding two new correction factors. 35,209 measurements are collected from eight different antennas in the region for which the thesis aims to find optimal mathematical model of coverage area. This thesis combines empirical model with semi-emprical and theoretical models about wave propagation. In the result of this study, the difference between measurements and prediction about wave propagation is five percent approximation. First part of the thesis includes growth of mobile communication systems, introduction of GSM network, studies of GSM operators, introduction of some models, the next parts in the thesis include calculations to obtain optimal model of selected region. In this study, Mean error and standard deviation is also obtained for all clutter types As a result of the study, finding areas with insufficient coverage on the coverage map and optimization of insufficient coverage areas are provided by using the model re-constructed in the thesis. Another result of the study is that obtaining coverage predictions for new coverage areas is possible on the map without any site visit Ideal coverage is achieved for new areas by using less number of antennas. Therefore, investment, operation and maintenance cost for antennas decrease.