Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği
Renewable energy sources and energy efficiency
- Tez No: 154181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH TACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Çeşitleri, Elektrik Enerjisi, Verimlilik, Ekonomik Bakış, Yemlenebilir Enerji Uygulamaları vııı, Types of Renewable Energy, Electrical Energy, Efficiency, Economical Point of View, Renewable Energy Applications IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Her geçen gün artmakta olan enerji ihtiyacı ile birlikte geleneksel enerji kaynakları toplumun enerji ihtiyacım karşılamakta gün geçtikçe yetersiz kalmakta, yine bu enerji kaynakları doğal yaşam ve çevreye zararlar vermektedir. Bu sebeplerden dolayı, ülkeler alternatif enerji kaynaklarının ortaya çıkartılması ve değerlendirilmesi için araştırma ve yatırımlara yönelmek durumunda kalmışlardır. Çözüm olabilecek alternatif kaynakların yenilenebilir, yani sürekli tekrar elde edilebilir oluşu ise hem yatınmlarm verimliliği hem de çözümün uzun vadeli ve kalıcı oluşu nedeniyle tercih edilmektedir. Enerjiye erişim maliyetinin sanayi ve ekonomiye direkt etkisi nedeniyle kuruluşlar daha az maliyetli ve kolay erişilebilir enerji çözümleri ararken, insanlar için temel problem gittikçe daha büyük bir sorun haline gelen çevre kirliliğidir. Her iki kriter dikkate alınarak ortaya konulacak çözüm önerileri günümüzün popüler araştırma konusu haline gelmiştir. Teknolojik ilerlemeler, beraberinde yenilenebilir enerji kaynaklarının keşfi ve verimli kullanımı alanında yeni bir çığır açmıştır. Ülkeler, konu ile ilgili geçmiş tecrübeleri de kullanarak geleceğe dair yeni perspektifler ortaya koymaktadırlar. Bu çalışmada; öncelikle konu genel hatlarıyla tammlanacaktır. Ardından, günümüzde tespit edilmiş yenilenebilir enerji kaynaklan ve bunların verimli bir şekilde ekonomiye kazandırılması için izlenen süreçler, teknik değerlendirmeler ve rakamlarla, Elektrik Mühendisliği perspektifi ile ele alınacak, dünya ülkeleri ve ülkemizin pozisyonu ve bu alanda yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler paylaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With increasing trend in energy requirement, traditional energy sources are not only becoming insufficient for social energy demand, but also they give harm to natural life and environment. For these reasons, countries are started to investigate and put to use alternative energy sources and make investment. Possible solutions for these alternative energy sources are preferred to be renewable, in other words continuously re-obtainable, because of being investment efficient, also long term and permanent. Because of energy cost's direct effect to industry and economy, while companies are looking for cheaper and easily reachable energy solutions, the main problem for people is environmental pollution growing day by day. Finding solutions considering both criteria has become one of the most popular research area for today. Technological improvements open a new road for discovery and efficient usage of renewable energy sources. With the help of previous experiences, countries determine new perspectives for future. In this study; first of all, subject will be generally defined. Then, with the perspective of Electrical Engineering and help of some numerical datas and technical evaluations, we will consider renewable energy sources and processes followed to make them part of economy. Finally, informations about the position of world countries with our country and studies on this subject will be shared.