Darlık Barajı gövde şevinin winstabl ve plaxis programlarıyla analiz ve karşılaştırılması
The Darlık Dam slope was analized under winstabl and plaxis programs with compared
- Tez No: 154196
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şev duraylılığı, Güvenlik Sayısı(FS), Yatay ivme katsayısı, Deplasman ıx, Slope stability, Safety Factor (FS), Horizontal acceleration coefficient, Deplacement x
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Bu çalışmada örnek olarak alınan Darlık Barajı gövde şevi, dinamik yükler altoda yüklenmiş ve deplasman analizleri, Winstabl programının kullanımıyla Makdisi-Seed yönteminin birleştirilmesiyle pseudostatik olarak yapılmış ve sonuçlan Plaxis programının deplasman analiz sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Böylelikle güvenli tarafta kalan yöntemin tespiti amaçlanmıştır. İncelenen Darlık Barajı hakkında genel bilgilerin verilmesinden sonra kitle hareketlerinin sınıflandırılması, şev duyarlılığı analiz yöntemleri, Winstabl ve Plaxis programlan hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Su seviyeleri belirlenen üç durum için (+8,+35 ve +55metreler) ayn ayn sonuçlar Winstabl ile FS değerleri bulunmuş ve depremli durum için statik benzeşimli analiz yapılarak güvenlik değerleri elde edilmiştir. Aynı baraj kesiti Plaxis programı ile statik durum için FS araştırılmış, dinamik analizle ise deplasman sonuçlan belirlenmiştir. Ayrıca değişik zemin parametreleri denenerek parametrik bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the Darlık Dam slope was analized under dynamic loads, by integrated use of Winstabl Program and the Makdisi-Seed method, the emplacements found pseudostatically were compared with the results of the Plaxis program, with the aim of determining the solution on the safe side. First the general information about the investigated Darlık Dam is given, then brief information about classification of mass movements, slope stability analysis methods, Winstabl and Plaxis programs are presented. Results for three are presented resevoir level conditions (+8, +35 and +55 meters), have been determined, FS values by Winstabl and FS values obtained for different horizontal acceleration coefficients are found and graphically, presented. With the Plaxis program, FS determination with static analysis and the emplacements are determined by the dynamic analysis. In addition, different soil parameters are tested.