Renk özelliği ile görüntü kütüphanelerinde içerik tabanlı sorgulama sistemi
Content-based query system in image libraries by using color features
- Tez No: 154195
- Danışmanlar: PROF.DR. OYA KALIPSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İçerik Tabanlı Görüntü Erişimi, Renk Özelliği, Renk Uzayları, Kuantalama, Eşleme ıx, Content-Based Image Retrieval, Color Feature, Color Spaces, Quantization, Matching
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bilgiye erişim yıllardır bilgi sistemlerinde incelenen ve araştırılan bir alandır. Son yıllarda özellikle İnternet' in hızla gelişmesi, bilgilerin sunumunu sadece metin tabanlı gösterimden çıkararak görüntü, video, ses gibi çoklu ortam imkanları ile zenginleştirmiştir. Bu yüzden bilgilerin sadece metin tabanlı arama yöntemleri ile taranması yetersiz kalabilmektedir. Çoklu ortamı oluşturan, sadece metin ile temsil edilemeyecek karmaşık veri tipleri için, içerik tabanlı erişim bir gerekliliktir. Günümüzde, veritabanlannda istenen görüntülere metin tabanlı, diğer bir deyişle anahtar kelimeler kullanarak erişim hâlâ yaygın olarak kullamlmaktadır. Bu sistemlerde görüntünün konusu, içeriğinde bulunan nesneler gibi özellikleri temsil eden anahtar kelimeler her bir görüntü için sistemde tutulmaktadır. Kullanıcı istediği özellikleri anahtar kelimeler ile sisteme verdiğinde, bu kelimelerle temsil edilen görüntüleri sonuç olarak elde edebilir. Ancak bir görüntüyü ifade etmek için uygun kelimeleri seçmek, görüntünün insandan insana değişen algısal farklılığından dolayı kolay bir iş değildir. Bu çalışmada görüntülerin renk özelliğine dayalı içerik tabanlı görüntü sorgulama sistemi tamtılacaktır. Geliştirilen sistemde, görüntü veritabanında bulunan tüm resimler RGB, HSV ve CLE. XYZ renk uzaylarında Median-Cut ve K-Means algoritmaları kullanılarak değişik renk seviyelerine kuantalanmıştır. Elde edilen belirli sayıda renk ile görüntüler temsil edilmiş, kuantalanmış renklerin görüntüdeki kullanım oranlan ve görüntü üzerindeki konumlan da renk özelliğine eklenmiştir. Ardından renk özellikleri kullamlarak iki aşamalı, hızlı bir eşleme algoritması ile sorgu sonuçlan elde edilmiştir. Sonuçların sorgu görüntüsüne olan benzerliği de, benzeşen renk özellikleri bazında oransal olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak geliştirilen sistem ile görüntü kütüphanelerinde renk özellikleri kullamlarak hızlı ve duyarlı sorgulamalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Information retrieval is subject to research and study of information systems for years. Especially, the fast development of Internet enriched text based information presentations, by image, video and voice facilities. For this reason, information searching by only text based methods may be inadequate. Complex multimedia data types, which cannot be represented as text only, requires content based retrieval. Nowadays, it is still common to access databases using text based search, i.e. the use of keywords, to retrieve desired images. In this kind of systems, keywords representing the features such as the subject of the image and objects in its contents are kept in the system for each image. By submitting the desired features via keywords to the system, user can retrieve the images linked to these keywords. However, as the perception of an image may differ from one person to other, it is not an easy job to choose the appropriate keywords to represent an image. In this study, a system described as content based image retrieval using color features is presented. Within the developed system, all images in the database are quantized in different color levels in RGB, HSV and CLE. XYZ color spaces using Median-Cut and K-Means algorithms. Images are represented with specific number of colors obtained; the usage rates and the location of the quantized colors are added to the color features. Query results are obtained by involving a two phased and fast matching algorithm that uses the color features. The similarity of the results to the query image is calculated as a ratio, based on color similarity The developed system is used to perform fast and sensitive queries on image libraries using color features