Doğal gaz haritacılığı ve proje çalışmaları
Natural gas cartography and project study
  1. Tez No: 154197
  2. Yazar: HÜSEYİN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH PEKTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Doğalgaz, teknik altyapı, doğalgaz haritacılığı, doğalgaz projesi, CBS, Natural gas, technical infrastructure, cartography of natural gas, natural gas project, GIS VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Avrupa birliğine uyum sağlamak, ve dünya ekonomik sistemine entegre olmak amacıyla Türkiye enerji ve doğal gaz pazarının liberalleşmesi gündeme geldi. Bu yönde yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi 4646 sıra numarasıyla“Doğal Gaz Piyasası Hakkında Kanun”u çıkardı. Kanun, doğalgaz sektörüne yönelik tüm fonksiyonların özel teşebbüs tarafından yapılmasını hükme bağlamaktadır. 2003 yılı içinde 20 yerleşim merkezinde doğalgaz dağıtım şebekesi projelendirme ve yapım işlerine başlanmıştır. Ülkemizde doğalgazın yaygınlaşması çalışmaları kapsamında haritacılık sektörü için yeni fakat büyük bir iş alanı açılmaktadır. Sektör üzerinde denetleme ve düzenleme yetkisine sahip Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (E.P.D.K) yönetmelik ve şartnamelerinde doğalgaz altyapısı yapılacak yerlerde hali hazır harita yapımından, doğalgaz altyapısına yönelik coğrafi bilgi sistemi oluşturulmasına kadar detaylı bir haritacılık hizmeti yapılmasını istemektedir. Doğalgaz projelerinin yapılması, projelerin araziye uygulanması ve şebeke yönetimi aşamalarında; halihazır harita yapımı, detay projelerin yapımı, as built planlarının üretimi, işletmeye yönelik muhtelif haritaların yapımı ve coğrafi bilgi sistemi oluşturulması gibi bir çok haritacılık disiplinini ilgilendiren hizmetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Tez Çalışmasında; orta basınç sistemindeki doğalgaz şebekesinin tasarımı, detay projelerin hazırlanması, as built planlarının yapımı ve işletmeye yönelik haritaların hazırlanması konusu incelenmektedir. Çalışmanın uygulama bölümünde; Gaziosmanpaşa İlçesi Malkoçoğlu Mahallesinde yapılan projelendirme çalışması, projenin araziye uygulanması ve işletmeye yönelik haritaların oluşturulması örnekleriyle verilmektedir. Çalışmanın sonuç ve öneriler bölümünde; konuyla ilgili mevzuattaki eksikliklere ve uygulamada karşılaşılan problemlere çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Liberalization of natural gas and energy market in Turkey has been appeared because of integration of world economic system and European Union. Law of natural gas bas been enacted at the end of studies about natural gas by TBMM with legislation, number 4646. Law is arrive at a decision that private sector should do all about function of natural gas activities. Designing and building of distribution network of natural gas has been started at 20 cities in 2003 year. The sector of cartography will become great business activity due to the becoming widespread of natural gas in our country. Energy Market Regulatory Authority (E.M.R.A) wants detailed cartographic services directed on natural gas infrastructure information systems. At the stage of network management, application on the field of projects and making natural gas projects; it is necessity of cartographic discipline, Morming of geographical information system, variety of chart production, production of as-built plans and production of detail projects. In the thesis study; it is studied that preparation of mapping connected with operating, production of as-built plans, preparation of detail projects and designing natural gas network in the middle pressure system. In application part of the study, it is given examples such as preparation of mapping connected with operating, application on the field of projects and designing studies on Malkoçoğlu quarter in Gaziosmanpaşa district. In the part of conclusion and proposal of study; It is explained insufficiencies of subjects under discussion concerned topic and solution offers on application problems.