Pervane/nozul sisteminin analizi
Propeller/duct system analysis
- Tez No: 154205
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hızlandırıcı nozul, yavaşlatıcı nozul, analiz, itme, verim. XIII, Accelerating nozzle, decelerating nozzle, analysis, thrust, efficiency. xiv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Pervanenin çevresini bir nozul ile çevreleme düşüncesinin bir avantaj sağladığını ilk olarak Kort (1934) göstermiştir. Pervanenin nozul içinde kullanılması ile, verimi arttırma, pervane kavitasyonunu azaltma veya pervaneyi dış etkenlerden korumak hedeflenebilmektedir. Verim artışı sağlanması amacıyla pervane içerisindeki akım hızım artıran ve pozitif bir itme sağlayan nozul tipi“Hızlandırıcı Nozul veya Kort Nozul”olarak adlandırılır. Bu tip nozullarm kuUamlması ile ağır yükleme durumlarında gerekli makine gücü ve kanat uçlarındaki serbest girdaplar azalır. Genellikle büyük yük gemilerinde, tankerlerde, hızlı savaş gemilerinde, torpidolarda ve kavitasyon riski taşıyan sistemlerde pervanede kavitasyonu önlemek amacıyla kullanılan nozul tipi ise“Yavaşlatıcı Nozul”olarak adlandırılır. Kavitasyon başlangıcım geciktirmede önemli bir rol oynayan Yavaşlatıcı Nozul uygulamasında alam hızının azaltılması kanatlarda basınç artışına yol açar. Bu artış, kavitasyon başlangıcını geciktirmede önemli bir rol oynar. Buna karşılık nozul, kendi başına negatif bir itme sağladığı için bunu karşılayacak şekilde pervane yükünün artırılması gerekir. Bu çalışmada pervane+nozul sistemi ele alınarak sistemin performansı, nozul boyuna, pervane kanat ucu ile nozul iç yüzeyi arasındaki açıklığa ve pervanenin nozul içindeki yerine bağlı olarak hesaplanmakla birlikte aynı sevk sistemi için nozullu ve nozulsuz hal irdelenmiştir. Parametrik çalışma için iki değişik nozullu pervaneli sevk sistemi ele alınmış ve analizlerin bilgisayar ortamında yapılabilmesi için Yıldız Teknik Üniversitesi'nde geüştirilmekte olan Fortran kodunda yazılmış DPROP yazılımı kullamlmıştir. Elde eldilen sonuçlar literatürdeki sonuçlar ile karşılaştırılarak yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kort (1934) firstly showed the advantages that can be obtained by aplication of the nozzle. It can be gained the protection of the propeller, reduction of the propeller cavitation and increase of the efficiency by aplication of the nozzle that covers the propeller. The nozzle produces a positive thrust, the inflow velocity of the impeller is increased, and an improvement in efficiency is found. That's called as“ accelerating or Kort nozzles”. By using these types of nozzles, the required engine power and free vortex at the blade tips decrease at heavily loaded propellers. In the case of the decelerating flow type of nozzle, the nozzle is used to increase the static pressure at the impeller. The duct will produce a negative thrust. This nozzle may be used if retardation of propeller cavitation is desired. It's generally used at tankers, fast war ships and torpedos. For the decelerating flow type of nozzle, the impeller loading must be increased. An improvement of the cavitation properties of the impeller will therefore only be obtained if the gain in static pressure at least compensates the unfavorable effect of the increased screw loading. It's studied the performance of the impeller+nozzle system by varying the duct chord length, gap between the propeller blade tip and duct inner surface and distance from the duct leading edge to the propeller disc in this prompt. There are two ducted propellers found for the parametric analyse. It's used DPROP software which is stil getting developed at Yildiz Technical University for the analyse. Conclusions are compared with the conclusions at the literature.