Jet grout tekniğinin zemin sıvılaşması üzerindeki azaltıcı etkisinin nümerik anlizlerle araştırılması
The investigation of reduction coefficient of Jet grouting on soil liquefaction by means of numerical analysies
- Tez No: 154204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jet grout tekniği, jet grout kolonu, zemin sıvılaşma, zemin ıslahı vııı, Jet grout technique, jet grout column, soil liquefaction, soil improvement IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Günümüzde zemin sıvılaşması ülkemizde meydana gelen son depremlerde de (Kocaeli ve Düzce) gözlemlendiği gibi önemli hasarlara neden olan doğal afetlerden biridir. Bundan dolayı olası bir deprem durumunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önlenebilmesi için bu tür zeminlerde iyileştirmeye gidilmelidir. Bu tez çalışmasında son yıllarda dünyada yaygm olarak kullanılan zemin ıslah yöntemlerinden jet grout tekniği kullanılarak zemin içinde oluşturulan jet grout kolonları sonlu elemanlar yöntemi ile modellenerek zeminin sıvılaşması üzerindeki azaltıcı etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Sıvılaşma özelliği gösteren zemin ve bu zeminde oluşturulan jet grout kolonları sonlu elemanlar yöntemi ile iki boyutlu olarak modellenmiş ve model sismik bir harekete maruz bırakılmıştır. Bu sismik hareket oluşan kayma gerilmelerinin büyük bir kısmı ara zemin bloklarına göre daha rijit bir yapıya sahip olan jet grout kolonlarında toplanır. Bu yüzden zemin ıslahı sonucu elde edilen kayma gerilmelerinde iyileştirme öncesi duruma göre azalma gözlenir. Elde edilen maksimum kayma gerilmeleri birbirine oranlanarak jet grout aralığı, jet grout çapı ve jet grout dayanımına bağlı kayma gerilmesi azaltım katsayısı (R) elde edilmiştir. Elde edilen bu katsayı sayesinde jet grout kolonları ile zemin ıslahı sonrası ara zemin bloklarında oluşacak kayma gerilmeleri zemin ıslahı öncesi durumda oluşan kayma gerilmelerinin bir oram olarak hesaplanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In view of today' earthquakes (Kocaeli and Düzce), one of the most important cause of collapse is soil liquefaction. So that liquefiable soil should be improved to prevent this structural and unstructural damage in the earthquake condition. In this study jet grout columns which are produced by jet grouting method, were modelled to calculate the reduction effect on liquefaction by finite element method. The soil that have potential of liquefaction and jet grout columns were modelled by means of finite element method. The produced models were exposed to the seismic movement. Due to this seismic movement, the generated shear stresses are accumulated on jet grout columns since they are suffer than the surrounding ground. So that the decrease in maximum shear stresses are established when we used jet grout columns. These calculated maximum shear stresses for two cases were estimated to ech others and shear stress changing coefficient (R) was obtained due to diameter, spacing and the strenght of the jet grout columns. Using this coefficient maximum shear stresses in soil between jet grout columns are calculated due to the obtained maximum shear stresses from the unimprovement model.