Betonarme konut taşıyıcı sistemlerinde nitelik yönetimi-en uygun beton sınıfı ve nitelik denetim düzeyi
Qualty management for reinforced concrete residential building structures-optimum concrete class and qualty standart
  1. Tez No: 154222
  2. Yazar: HUZUR DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapım yönetimi, Bütünsel nitelik yönetimi, Proje yönetimi, Betonarme taşıyıcı sistem, Yapım yöntemleri, Malzeme yönetimi, Optimizasyon, Construction management, Total quality management, Project management, Reinforced concrete structures, Construction methods, Materials management, Optimization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BETONARME KONUT TAŞIYICI SİSTEMLERİNDE NİTELİK YÖNETİMİ EN UYGUN BETON SINDI VE NİTELİK DENETİM DÜZEYİ Huzur DEVECİ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Abdurrahman GÜNER Temmuz 2004, 94 sayfa Bu çalışmada öncelikle çeşitli sanayi dallarında başarıyla uygulanmakta olan bütünsel nitelik yönetiminin (BNY) inşaat sektörüne uygulanma biçimi araştırıldı ve çok katlı betonarme konut taşıyıcı sistemlerinde en uygun beton sınıfi ve nitelik denetim düzeyinin bulunması amaçlandı. Talebin ve üretimin artması ve rekabet ortamının gelişmesi ile birlikte toplumlar daha yüksek nitelik düzeylerine yönelmişlerdir. Bunun sonucunda niteliğin çeşitli boyutlarını açık ve uygulanabilir biçimde tanımlamış, üstün özelikli ve nitelikliyi üretmek amacıyla yeni yöntemler geliştirmişlerdir. Nitelik kavramı inşaat sektöründe genel olarak otomotiv ve tekstil sanayi sektöründeki düzeyde ve yaygınlıkta yer almamaktadır. Müşterinin beklentilerine tam doyurucu cevap vermek, etkin ve etkili üretimler yapmak ve maliyetleri azaltmak için etkili bir yapım yönetimi sistemi gereklidir. BNY de yapım işini gerçekleştiren proje yönetiminde etkinlik ve basan sağlamak için geliştirilmiştir. Yapımda BNY uygulaması için veri tabam oluşturmak amacıyla beton basınç dayanımı sınıfi C20, C25, C30, C35, C45 ve donatı niteliği S220 ve S420 olmak üzere 10 farklı beton ve çelik kombinasyonu ile 8 ve 16 katlı, linçi deprem bölgesi ve uygun orta Z3 zemin türü koşullarında kesitleri 50 mm yaklaşıklıkla en aza indirilmiş taşıma gücü güvenliği yeterli, karma (kiriş-kolon-perdeli) sistemler ve perde duvarlı (tamamı birbirine kirişlerle bağlı) taşıyıcı sistemler elde edildi. Tasarlanan betonarme konut taşıyıcı sistemlerinin taşıma gücü güvenliği bîr bilgisayar paket programı kullanılarak“Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik 1998”(ABYYHY 1998) ilkeleri çerçevesinde irdelendi. Bu taşıyıcı sistemlerin toplam ilk maliyetleri esas alınarak en uygun donatı dayanım sınıfı, beton dayamm sınıfı ve nitelik denetim düzeyi belirlenmesinde kullanılabilecek bir yöntem geliştirildi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT A Master's Thesis on QüAL1WIV1ANAGEMFj\TFORREI\FORCEDCONCRE1ERESIDENTİALBLI1LDJNG SraUCITJRES-OFIlMlMCONoaraa Huzur DEVECİ Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Major Branch of Civil Engineering Supervisor: Prof. Abdurrahman GÜNER, Ph.D. (CE) July 2004, 94 pages Implementation of total quality management (TQM) in civil engineering construction industry was investigated concentrating on the detennination of optimum concrete strength and quality standard in reinforced concrete structures of multistorey residential buildings. Society have turned towards higher quality standards with increasing demand and production in the competitive environment. This has lead to detailed but clearer and practical definitions for the dimensions of quality, and development of new techniques for the production of better performance and quality. The conception of quality in the civil engineering construction industry is much less widespread than the others such as automotive and textile. An effective construction management system is a must in order to reduce the costs by efficient production and services to folly satisfy the customer expectations. TQM has been developed for the purpose of providing efficiency and success in project management performing the construction work. To obtain data base for the application of TQM, two groups of 8 and 16-storeyed reinforced concrete structures one consisting of beams-columns-shearwalls and the other consisting of shear-walls connected by short beams were designed with the dimensions of all member sections minimized to the nearest 50 mm using C20, C25, C35 and C45 concrete classes and S220 and S420 reinforcing steel grades, on Z3 foundation soil. The structural safety levels of the structures were checked using a commercially available computer program in accordance with the Turkish“Code of Practice for the Strucutures to be Built in Disaster Areas 1998”(CPSBDA 1998). A methodology was developed for determining the optimum steel grade, concrete class and control standard based on the total initial costs of the structures.