Edirne merkez ilçe açık ve yeşil alan sisteminin peyzaj mimarlığı ilkeleri yönünden irdelenmesi
A study on the open and green area system of Edirne city with regards to the principles of landscape architecture
- Tez No: 154242
- Danışmanlar: PROF.DR. ASLI KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Edirne, Açık ve yeşil alanlar, Açık ve yeşil alan sistemleri, Kentler, Edirne, Open and green spaces, open and green area systems, Urban areas. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ EDİRNE MERKEZ İLÇE AÇIK VE YEŞİL ALAN SİSTEMİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI İLKELERİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ Bahar ETLİ Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aslı B. KORKUT 2004 Kentlerin oluşturduğu yapay çevre insanlara biyolojik ve psikolojik anlamda yetersiz bir ortam sunmaktadır. Böyle bir ortamda insanların sağlıklı ve mutlu yaşamaları, kentin sosyoekonomik yapısına ve bununla ilişkili olarak yeşil alan sisteminin gereksinimlere cevap verecek düzeyde olmasına bağlıdır. Açık ve yeşil alanların işlevsel olabilmeleri için, kişi başına düşen alan miktarı ve dağılımı, içinde yer alan donatı elemanları, her bir yeşil alanın niteliği ve görsel etkinliği önemlidir. Bir başka deyişle, yeşil alanların peyzaj mimarlığı ilkeleri doğrultusunda planlanmış olması gerekmektedir. Bu tez kapsamında, Edirne ili merkez ilçesinin mevcut yeşil alan sistemi peyzaj mimarlığı ilkeleri açısından irdelenmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda alınması gereken önlemler sunulmuştur. Araştırmalar sonucunda Edirne kentinde kişi başına düşen yeşil alan miktarları, dağılımları ve bu alanların nitelikleri saptanmış aktif yeşil alanların işlevsel ve estetik yönlerden zayıf kaldığı belirlenmiştir. Aktif ve pasif yeşil alanlardaki donatı elemanlarının yetersizliği, peyzaj tasarım ilkelerine dikkat edilmemesi alanların kalitesini düşürmektedir. Bu çalışmada, ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı özelliği taşıyan Edirne'nin uygar bir kent görünümüne kavuşması için açık ve yeşil alanlarının miktar ve kalitelerinin arttırılması yoluyla bütüncül bir yaklaşımla planlama yapılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis of Master Bahar ETLİ Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Landscape Architecture Advisor: Prof. Aslı B. KORKUT 2004 A STUDY ON THE OPEN AND GREEN AREA SYSTEM OF EDİRNE CITY WITH REGARDS TO THE PRINCIPLES OF LANDSCAPE ARCHITECTURE The urban areas provide an insufficient medium for human nature in biological and psychological sense. In urban environments happiness and health of people depend on the improvement of the socioeconomic structure of the city that provides the urban life. Quality of the open and green spaces is one of the indicators of the socioeconomic level of a city. The amount and distrubition of the open and green spaces per person, the usage of the urban furniture, equipments and the plants in green areas, the quality and the visual effects are the facts that determine the function of the open and green spaces. In other words open and green spaces should be designed according to the principles of the science of landscape architecture. Following the determination of quantity and quality characteristics of open and green spaces in Edirne, it was concluded that these areas were functionally and visually inadequate. A study of existing open and green spaces of Edirne was the subject of this thesis and from the results precautions to be taken are presented.