Toprak kaynaklı bir ısı pompasının termoekonomik analizi
Thermoeconomic analysis of a sources heat pump.
- Tez No: 154243
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAVVA AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı pompası, Ekserji, Termoekonomi, I. Kanun Analizi, H. Kanun Analizi, Heat pumps, Exergy, Thermoeconomy, I. and H law analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Toprak Kaynaklı Bir Isı Pompasının Termoekonomik İncelenmesi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çorlu Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Son yıllarda dünyamızın yaşadığı ekonomik krizler ve yenilenemeyen enerji kaynaklarının tükenmeye yüz tutması enerjinin ekonomik bir biçimde kullanılmasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Kompresöre verilen enerjinin daha fazlasını ısıtmak amacıyla üretmesi, ısı pompalarının önemini arttırmıştır. Enerji fiyatlarının artması sonucunda, ısı pompalan özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Avrupa'da yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde de ısı pompalarının kullanım oram büyük bir hızla artmaktadır. Böylesine çok kullanılmaya başlanan ısı pompası sisteminin, ekonomik analizinin yapılabilmesi için sistemdeki tüm akışların maliyet analizinin çok iyi anlaşılması gereklidir. Bu ise, mühendislik ekonomisi ile incelenen sistemin termodinamik prensiplerini birleştiren bir bilim dalı olan termoekonomi ile mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, Tekirdağ - Çorlu'da inşa edilen bir konutun, toprak kaynaklı bir ısı pompası ile ısıtılması ele alınmış ve termoekonomik analizi yapılmıştır. 2. bölümde ısı pompasının çalışma kuramı açıklanmış, 3. bölümde konutun ısı kaybı hesaplandıktan sonra I. kanun ve II. kanun analizleri yapılarak tüm akışların, basınç, sıcaklık, entalpi, entropi ekserji değerleri ve sistemdeki bileşenlerin ekserji tüketimleri hesaplanmıştır. 4. bölümde sistem termoekonomik olarak incelenmiş olup, sistemin daha verimli çalışabilmesi için iki çözüm önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master of Science Thesis Thennoeconomic Analysis of The Ground Sources heat pump Trakya University Institute of Science Çorlu Mechanical Engineering Main Department In recent years, It has been inevitable for us to use up the energy sources economically, for we haven't met the exploiting of non-renewable sources and economical crises, in the world. The heat pumps, that produce more energy for heating which was given the compressor, have become important. As a result of increasing the cost of energy, the heat pumps have been used wide spread, especially in U.S.A. and European Countries. In our country, the rate of using the heat pumps is getting higher and higher. It's necessary to get to know and measure all streams cost analysis. In the system ; thermo economy which is combined with Engineering of economy and thermodynamic principle has played very important role.In this study, a house which is located in Çorlu - Tekirdağ considered by heating ground sources heat pumps and the thermo economical analysis has been made. In chapter two,the theory of heat pump was that how to work was clarified. In chapter three, after having calculated the building heat lost. All streams in the system, pressure, temperature, enthalpy, entropy, the value of exergy consumption are counted up by analysing first and second law. In fourth chapter, the system has been analysed as thermodynamic and two solutions have been offered to make this system more efficient.