Çanakkele böcekçil (Mammalia: İnsectivora) türleri
Insectivora (Mammalia: Insectivora) srecies of Çanakkale
- Tez No: 154241
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ KURTONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Insectivora, Çanakkale, Türkiye, Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Insectivora, Çanakkale, Turkey, Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada Çanakkale İl sınırları içinde elde edilen 77 adet böcekçil örneği literatür kayıtlan ile birlikte değerlendirilerek bu bölge içinde 6 böcekçil türünün (Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Neomys anomalus, Talpa europaea ve Talpa levantis) yayılış gösterdiği saptanmıştır. Gökçeada ve Bozcaada'da Erinaceus concolor ve Crocidura suaveolens türlerinin bulunduğu ve bu türlerden C. suaveolens' m Gökçeada için, E. concolor ve C. suaveolens türlerinin de Bozcaada için yeni kayıtlar olduğu, Gelibolu'da Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens ve Talpa europaea türlerinin bulunduğu, bu türlerden E. concolor, C. leucodon ve C. suaveolens türlerinin Gelibolu için yeni kayıtlar olduğu, Çanakkale'de ise Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Neomys anomalus ve Talpa levantis olmak üzere 5 böcekçil türünün bulunduğu ve bunlardan E. concolor türünün Çanakkale için yeni kayıt olduğu saptanmıştır. Şubat 2004, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
Evaluation of published records together with 77 insectivores specimens obtained from Çanakkale district demonstrates the existance of six insectivores species. These are Erinaceus concolor, Crocidura leucodon, Crocidura suaveolens, Neomys anomalus, Talpa europaea ve Talpa levantis. All species except T. europaea occur in Anatolian part of Çanakkale. Four species; Talpa europaea, Erinaceus concolor, Crocidura leucodon and Crocidura suaveolens were found in European part of Çanakkale (Gelibolu Peninsula). The latter three species are new records for Gelibolu Peninsula. The two islands of Çanakkale, Bozcaada and Gökçeada, have two insectivores species, Erinaceus concolor and Crocidura suaveolens. Both species are new records for Bozcaada and C. suaveolens is new record for Gökçeada. February 2004, 54 pages.