Tekirdağ koşullarında farklı özellikteki topraklara artan miktarlarda azot uygulamasının mısır bitkisinin çinko kapsamı üzerine etkisi
Effects of increasing nitrogen dosages on the zinc content of maize plants in the soils of Tekirdağ with varying properties
  1. Tez No: 154265
  2. Yazar: SEVİNÇ ADİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: mısır, Tekirdağ Yöresi, Nitrogen, Zinc, maize, Tekirdağ Region
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Tekirdağ Koşullarında Farklı Özellikteki Topraklara Artan Miktarlarda Azot Uygulamasının Mısır Bitkisinin Çinko Kapsamı Üzerine Etkisi Bu araştırmada, Tekirdağ Koşullarında farklı özelliğe sahip topraklara artan miktarlarda azotlu gübre uygulamasının mısır bitkisinin çinko kapsamı üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Tekirdağ tünden“Kumlu Asit”;“Killi Asit”;“Kumlu Kireçli”;“Killi Kireçli”ve“Tmlı Nötr”özelliğe sahip beş toprak örneği alınmıştır. Toprakların pH değerleri 4.99 - 8.31; organik madde kapsamları % 0.80 - % 1.92; CaC03 içerikleri % 0.00 - % 12.10 KDK değerleri 17.66 - 28.74 me / 100 gr; yarayışlı fosfor miktarları 5.18 - 1237 kg P205 / da; yarayışlı Zn içerikleri 0.28 - 0.62 ppm arasında ;tekstürleri“Tmlı Kum (LS)”,“Kumlu Tın (SL)'\ ”Tın (L)“ ve ”Kil (C)" olarak belirlenmiştir. Yapılan saksı denemesinde topraklara 0, 5, 10kg/daN( NH4NO3 şeklinde ) ve 0, 5, 10, 20 ppm Zn ( ZnS04.7HaO şeklinde ) uygulanarak mısır bitkisi yetiştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; artan N ve Zn dozları mısır bitkisinin kuru madde miktarını artırmıştır. Artan N dozları bitkinin N kapsamını; Zn dozları ise Zn kapsamım artırmıştır. Artan N dozları bitkinin Zn kapsamını; Zn dozları ise N kapsamım azaltmıştır. Artan miktarlarda N ve Zn uygulamalarının mısır bitkisinin kuru madde miktarı, N ve Zn kapsamları üzerindeki etkisi % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY Effects of Increasing Nitrogen Dosages on the Zinc Content of Maize Plants in the soils of Tekirdağ with varying properties. This research was carried out to determine the effects of increasing nitrogen fertilizer dosages on zinc uptake of maize plant in the soils with variying properties of Tekirdağ Province. For this purpose“sandy acid”, lay acid“, sandy calcareous”,“clay calcareous”and "loam neutraT'soils were taken from various location of Tekirdağ Region. Results showed that pH values of the soil samples varied between 4.99 and 8.31; organic matter contents were between 0.80 and 1.92 %; CaCC>3 contents were between 0.00 and 12.10 %; CEC values were between 17.66 and 28.74 me /100 gr; available phosphorus were between 5.18 and 12.37 kg P2O5 / da; available zinc content varied between 0.28 and 0.62 ppm and the textures were loamy - sand (LS), sandy - loam (SL), loam (L) and clay (C). The experiment was caried out under greenhouse conditions with three replications using maize as the plant material. Three different dosages of N (No: 0; Ni: 5 and N2: 10 kg N / da) were applied to each pot as NH4NO3. Four different dosages of Zn ( Zxiq: 0 ;Zni: 5 ; Zn2i 10 and Zns: 20 ppm) were applied to each pot in the form of ZnSO^EbO. It was determined that dry matter content of maize plant increased with increasing dosages of N and Zn. Similarly N content of the maize plants increased with increased dosages of N, also Zn content of the maize plants increased with increased dosages of Zn. Zn content of maize plant decreased with increased dosages of N and N content of maize plant decreased with increasing dosages of Zn. The increases and decrease determined were statistically significant at 1 % level.