Trakya bölgesi Euphorinae(Hymenoptera:Braconidae) türlerinin taksonomik ve faunistik yönden araştırılması
A toxonomic and faunistic investigation on euphorinae(Hymenoptera:Braconidae) of Turkish thrace
- Tez No: 154288
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BEYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Braconidae, Euphorinae, Fauna, Türkiye, Trakya Bölgesi, Taksonomi, Braconidae, Euphorinae, Fauna, Turkey, Turkish Thrace region, Taxonomi. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Trakya Bölgesi Euphorinae (Hymenoptera: Braconidae) Türlerinin Taksonomik ve Faunistik Yönden Araştırılması. Türkiye Braconidae (Hymenoptera) faunasını saptamak amacıyla 1985-2003 yılları arasında Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nin 155 lokalitesi araştırılmıştır. Bu lokalitelerin 31 'inden elde edilebilen Euphorinae (Hymenoptera: Braconidae) altfamilyasına ait 83 örnek değerlendirilmiş ve 7 cinse ait 18 tür saptanmıştır. Tribus, cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, ayrıca anahtarlarda geçen ayırıcı morfolojik özelliklerle ilgili 18 orjinal şekil verilmiştir. Bu çalışmada saptanan türler; Allurus lituratus (Haliday, 1835), A. muricatus (Haliday, 1833), Aridelus egregius (Schmiedeknecht, 1907), Centistes cuspidatus (Haliday, 1833), C. fuscipes (Nees, 1834), Dinocampus coccinellae (Schrank, 1802), Leiophron (Leiophron) pallidistigma Curtis, 1833, L. {Peristeum) digoneutis Loan, 1973, L. (P.) facialis (Thomson, 1891), L. (P.) pallipes (Curtis, 1833), L. (P.) picipes (Curtis, 1833), L. (P.) relictus Ruthe, 1856, L. (P.) rubricollis (Thomson, 1892), L. (P.) stygicus Loan, 1973, Microctonus aethiops (Nees, 1834), M. parcicornis Ruthe, 1856, M. stelleri Loan, 1972 ve Wesmaelia pendula Foerster, 1862 Türkiye faunası için yeni kayıt niteliği taşımaktadır. Araştırma bölgelerinde M. stelleri Loan, 1972 en yaygın tür olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Taxonomic and Faunistic Investigation on Euphorinae (Hymenoptera: Braconidae) of Turkish Thrace. The 155 localities of Turkish Thrace Region were researched between the years 1985-2003 in order to find out the Turkey's Braconidae (Hymenoptera) fauna. 83 samples belong to the subfamily Euphorinae (Hymenoptera: Braconidae), that were obtained from the 31 of these localities were evaluated and 18 species belong to 7 genus were determined. Diagnosis keys of the species, genera and tribe were prepared. In addition, 18 original figures distinguishing morphological characters mentioned in the keys are presented. In this study the determined species; Allurus lituratus (Haliday, 1835), A. muricatus (Haliday, 1833), Aridelus egregius (Schmiedeknecht, 1907), Centistes cuspidatus (Haliday, 1833), C. fuscipes (Nees, 1834), Dinocampus coccinellae (Schrank, 1802), Leiophron (Leiophron) pallidistigma Curtis, 1833, L. {Peristeum) digoneutis Loan, 1973, L. (P.) facialis (Thomson, 1891), L. (P.) pallipes (Curtis, 1833), L. (P.)picipes (Curtis, 1833), L. (P.) relictus Ruthe, 1856, L. (P.) rubricollis (Thomson, 1892), L. (P.) stygicus Loan, 1973, Microctonus aethiops (Nees, 1834), M. parcicornis Ruthe, 1856, M. stelleri Loan, 1972 and Wesmaelia pendula Foerster, 1862 are the new records for Turkey. M. stelleri Loan, 1972 is the most common species in Turkish Thrace.