Araştırma alanında nocturnal Ichneumonidae, Braconidae (Hymenoptera), Geometridae (Lepidoptera) türlerinin tesbiti ve aktivasyon zamanlarının belirlenmesi
Determination of nocturnal Ichneumonidae, Braconidae (Hymenoptera) and geometridae (Lepidoptera) species in the study area and their activation periods
- Tez No: 269615
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Braconidae, Ichneumonidae, Geometridae, Nokturnal, Fauna, Taksonomi, Edirne, Braconidae, Ichneumonidae, Geometridae, Nocturnal, Fauna, Taxonomi, Edirne
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Trakya Bölgesi Hymenoptera takımının önemli yararlı parazitoid türlerini içeren Braconidae ve Ichneumonidae familyalarının nokturnal türleri ile bu türlere genellikle konaklık yapan nokturnal Geometridae türlerinin saptanmasına katkı amaçlanmaktadır. Bu nedenle materyal Eylül 2007 - Haziran 2009 tarihleri arasında, belirlenen pilot bölge Edirne'nin Uzunköprü ilçesi Aslıhan Köyü'nde 160 W'lık halojenli ampul içeren, ultraviyole ve civa buharlı Robinson tipi ışık tuzağı ile toplanmıştır. Toplanan örnekler etil asetat içeren öldürme kaplarında öldürülmüş ve depolama kapları içerisinde laboratuara getirilmiş ve preparasyonları yapılmıştır. Materyal tür düzeyinde teşhis edilmiştir.Braconidae familyasının 8 altfamilyasının 8 cinsine bağlı 13 tür saptanmıştır. Bunlar Adelius (Adelius) erythronotus (Förster, 1851) (Adeliinae); Blacus (Ganychorus) ruficornis (Nees, 1811) (Blacinae); Bracon (Glabrobracon) obscurator Nees, 1811 (Braconinae); Charmon extensor (Linnaeus, 1758) (Charmontinae); Meteorus ictericus (Nees, 1811), M. rubens (Nees, 1811) (Euphorinae); Homolobus (Apatia) truncator (Say, 1829) (Homolobinae); Macrocentrus collaris (Spinola, 1808), M. pallipes (Nees, 1811) (Macrocentrinae); Aleiodes (Aleiodes) bicolor (Spinola, 1808), A. (A.) circumscriptus (Nees, 1834), A. (A.) dimidiatus (Spinola, 1808) ve A. (A.) ductor (Thunberg, 1824) (Rogadinae)'dur.Ichneumonidae familyasının 4 altfamilyasının 4 cinsine bağlı 7 tür saptanmıştır. Bunlar da Temelucha decorata (Gravenhorst, 1829) (Cremastinae); Absyrtus vernalis Bauer, 1961 (Ctenopelmatinae); Ophion obscuratus Fabricius, 1798, O. ocellaris Ulbricht, 1926, O. mocsaryi Brauns, 1889, O. parvulus Kriechbaumer, 1879 (Ophioninae) ve Netelia (Netelia) testacea (Gravenhorst, 1829) (Tryphoninae)'dır.Geometridae familyasının 3 altfamilyasının 7 cinsine bağlı 11 türü saptanmıştır. Bunlar Apochima flabellaria (Heeger, 1838), Dasycorsa modesta (Staudinger, 1879); Eilicrinia cordiaria (Hübner, 1790), Nychiodes waltheri Wagner, 1919 (Ennominae); Chlorissa cloraria (Hübner, 1813) (Geometrinae); Idaea albitorquata (Püngeler, 1909), I. degeneraria (Hübner, 1799), I. ochrata (Scopoli, 1763), I. rusticata (Denis-Schiffermüller, 1775), Scopula flaccidaria (Zeller, 1852) ve S. imitaria (Hübner, 1799) (Sterrhinae)'dır.Adelius (Adelius) erythronotus (Förster, 1851), Charmon extensor (Linnaeus, 1758), Macrocentrus pallipes (Nees, 1811) (Braconidae) ve Ophion ocellaris Ulbricht, 1926 (Ichneumonidae) Türkiye faunası için ilk kayıttır. Chlorissa cloraria (Hübner, 1813) ve Idaea albitorquata (Püngeler, 1909) (Geometridae) ise Türkiye Trakyası için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
We aimed in this study to determine the nocturnal Braconidae and Ichneumonidae species, which both include important beneficial parasitoid species within Hym. order, and the nocturnal Geometridae species serving as host organisms for these parasitoids. Considering this fact, the material of this present study was collected in Aslıhan Village in Uzunköprü, Edirne between September 2007 and June 2009 using a ultraviolet and mercury vapoured Robinson type trap including a 160 W halogen lamp as the light source. Collected specimens were killed in ethyl asetate bottles and transferred to laboratory for preparations. The specimens in the collected material were identified at species level. The results showed that 13 species from 8 subfamilies and 7 species from 4 subfamilies of Ichneumonidae were present.The Braconidae species are Adelius (Adelius) erythronotus (Förster, 1851) (Adeliinae); Blacus (Ganychorus) ruficornis (Nees, 1811) (Blacinae); Bracon (Glabrobracon) obscurator Nees, 1811 (Braconinae); Charmon extensor (Linnaeus, 1758) (Charmontinae); Meteorus ictericus (Nees, 1811) and M. rubens (Nees, 1811) (Euphorinae); Homolobus (Apatia) truncator (Say, 1829) (Homolobinae); Macrocentrus collaris (Spinola, 1808), M. pallipes (Nees, 1811) (Macrocentrinae); Aleiodes (Aleiodes) bicolor (Spinola, 1808), A. (A.) circumscriptus (Nees, 1834), A. (A.) dimidiatus (Spinola, 1808) and A. (A.) ductor (Thunberg, 1824) (Rogadinae).Ichneumonidae species are Temelucha decorata (Gravenhorst, 1829) (Cremastinae); Absyrtus vernalis Bauer, 1961 (Ctenopelmatinae); Ophion obscuratus Fabricius, 1798, O. ocellaris Ulbricht, 1926, O. mocsaryi Brauns, 1889, O. parvulus Kriechbaumer, 1879 (Ophioninae) and Netelia (Netelia) testacea (Gravenhorst, 1829) (Tryphoninae).The identifications also revealed 11 species from 3 subfamilies of Geometridae. These species are Apochima flabellaria (Heeger, 1838), Dasycorsa modesta (Staudinger, 1879), Eilicrinia cordiaria (Hübner, 1790), Nychiodes waltheri Wagner, 1919 (Ennominae); Chlorissa cloraria (Hübner, 1813) (Geometrinae); Idaea albitorquata (Püngeler, 1909), I. degeneraria (Hübner, 1799), I. ochrata (Scopoli, 1763), I. rusticata (Denis-Schiffermüller, 1775), Scopula flaccidaria (Zeller, 1852) and S. imitaria (Hübner, 1799) (Sterrhinae).Adelius (Adelius) erythronotus (Förster, 1851), Charmon extensor (Linnaeus, 1758), Macrocentrus pallipes (Nees, 1811) (Braconidae) and Ophion ocellaris Ulbricht, 1926 (Ichneumonidae) are new records for Turkey. Chlorissa cloraria (Hübner, 1813) and Idaea albitorquata (Püngeler, 1909) (Geometridae) are new records for Turkish Thrace.