Gelişen teknoloji ve ekoloji kavramlarının mimariye yansıması - akıllı binalar
The Reflection of developing technology and ecology concepts to architecture - intelligent buildings
  1. Tez No: 154302
  2. Yazar: AYÇA KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: iletişim, teknoloji, ekolojik tasarım, akıllı bina, communication, technology, ecological design, intelligent building
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Araştırmamızda, gelişen teknoloji ve ekoloji kavramlarının mimarlığa yansıması incelenmekte ve bu sürecin bir ürünü olan“Akıllı Bina”kavramı her iki yönden analiz edilmektedir. Çalışmamızda, gelişen teknoloji-mimarlık ilişkisi, yapı malzemesi teknolojisindeki gelişmelerin ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin mimariye etkileri olarak ele alınmaktadır. Ekoloji-mimarlık ilişkisi ekolojik mimarlık kavramına bağlı kalarak ekolojik tasarım kriterleri çerçevesinde incelenmektedir. Teknolojik gelişmelerin ve ekoloji kavramının mimariye yansıması, tezin ana konusunu oluşturmaktadır: Akıllı bina kavramı. İnsana özgü bir anlam taşıyan akıl kavramı yapılara adapte edildiğinde; içinde bulunduğu çevreyi tam kontrol edebilme yeteneğine sahip binalar ortaya çıkmaktadır. Akıllıca tasarlanmış ve inşa edilmiş olan akıllı binalar çevresini algılayan ve bu algılara doğru tepkiler verebilen yapılardır. Malzeme ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve ekolojik tasarım kriterlerine uygunluk binayı akıllı kılan başlıca unsurlardır. Çalışmamızın son bölümünde akıllı binalar yurtiçi ve yurtdışı örnekleriyle incelenmektedir. Böylece, akıllı bina olarak kabul gören bu binaların akıllı bina kavramına yakınlıkları ölçülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our research, the reflection of the concepts of developing technology and ecology to the architecture is observed and the“Intelligent Building”concept, which is the product of this process, is analyzed according to these two directions. In our study, technology-architecture relationship is taken up as the effects of the developments in the construction material technologies and the developments in the communication technologies upon architecture. Ecology-architecture relationship is observed in the frame of ecological design criteria depending on the ecological architecture. The reflection of technological developments and ecology concepts to the architecture forms the essential theme of the thesis: Intelligent building concept. When the intelligence notion, which carries the meaning peculiar to the human being, is adapted to the construction; the buildings that can completely control its' own surroundings appear. Intelligent buildings, which are rationally designed and constructed, perceive its surroundings and can react rightfully to the perceptions. The developments in material and communication technologies, the suitability to the ecological design criteria are the main components that rend these buildings intelligent. In the final chapter of our analyses, intelligent buildings are observed with domestic and foreign examples. Thus, the proximity of so-called intelligent buildings, which are admitted intelligent, to the intelligent building concept is examined.