Plastik enjeksiyonda basınç, sıcaklık, zaman, hız gibi faktörlerin parça kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Effects of injection parameters such as pressure, temperature, time and speed on finished part quality in plastic injection proses
  1. Tez No: 154303
  2. Yazar: BERKE İÇTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastic injection, parameters, presure, temperature, speed, time IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bu tezin içeriğinde plastik malzemeler konusunda genel bazı bilgiler verildikten sonra termoplastikler, termosetler ve elostomerler hakkında bilgiler verilmiştir. Plastik malzemelerin özellikleri ve plastik enjeksiyon işlemenin genel hatları ile anlatımından sonra da tezin asıl çalışma konusu olan enjeksiyon parametrelerinin parçalar üzerindeki etkilerinin incelenmesine geçilmiş ve deneysel çalışma ile tez desteklenmeye çalışılmıştır. Plastik enjeksiyonda istenilen boyut hassasiyetinde, mekanik ve fiziksel özelliklerde parça üretimi için enjeksiyon parametrelerinin sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Enjeksiyon prosesini etkileyen yaklaşık 200 parametrenin olduğu günümüzde bilinmektedir. Bunların hepsinin birden kontrol edilmesi şüphesiz pek mümkün değildir. Ancak işlem üzerinde hayati öneme sahip bazı parametreler bu tezde incelenmiştir. Bu parametreler ; sıcaklık, basınç, hız ve zamandır. Yapılan deneysel çalışmada altı farklı enjeksiyon basınç değerinde üretilmiş deney çubukları çekme ve sertlik ölçüm deneylerine tabi tutulmuştur. Artan enjeksiyon basıncının çekme dayanımını ve sertlik değerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler : Plastik enjeksiyon, parametre, basınç, sıcaklık, hız, zaman vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis general plastic materials and their properties have been introduced and some brief information about termoplastics, termosets and elastomers are given. After identifying the characteristic properties of plastic materials and injection molding proses fundemantals, the effects of injection parameters on the finished products have been discussed and the thesis tried to be supported by an experimental work. Inorder to produce products in acceptable dimensional accuracy, in good mechanical and phsical proporties, the injection parameters should be controled and applied correctly. Today it is known that there are more than 200 parametres effecting injection molding process. İt is obvious that controlling all of this parameters is impossible. But the most important parameters such as pressure, temperature, speed and time is studied in this thesis. In the experimental working section specimens were produced in six different injection pressure values and then the specimens were tested in tensile strength and hardness tests. As a result it is observed that increases in injection pressures also increased the tensile strenght and the hardness values.