Ürün gerçekleştirmede hata türü ve etkileri analizi ve uygulaması
Failure modes and effect analysist at product realization and implementation
- Tez No: 154320
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: HTEA, hata önleme, ürün gerçekleştirme, FMEA, prevent failure, product realization. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Günümüz ekonomisinde üretilen ürünleri satılması sadece fiyat avantaj ma değil, ürünlerin kalitesine ve daha da önemlisi müşteri ihtiyaçlarına ne kadar cevap verdiğine bağlıdır. Ürünlerin müşteri tararından belirlenmiş şartlan eksiksiz ve sürekli karşılamaları için hem tasarım aşamasında hem de üretim aşamasında ciddi planlamalar yapılmalı ve yapılan planlamalardan elde edilen sonuçlar hayata geçirilmelidir. Ürünlerin müşteri ihtiyaçları karşılamalarının sağlanması, bir başka deyişle ürün karakteristiklerine ve üretim koşullarına hem iç müşteri hem de dış müşteri gözüyle bakmanın sistematik ve bilimsel önemli yaklaşımlarından biri olan Hata Türü ve Etkileri Analizi sayesinde üründe ve üretim aşamasında oluşabilecek hatalar en aza indirilebilir. Bu çalışmada Hata Türü ve Etkileri Analizinin ürün gerçekleştirme aşamasındaki uygulamaları açıklanmaktadır. Hata Türü ve Etkileri Analizinin ürün gerçekleştirme aşamasında uygulanması, bu aşamada meydana gelebilecek potansiyel hataların belirlenmesi, bu potansiyel hatalarının sebeplerini, ürün, ürün gerçekleştirme prosesi ve müşteri üzerindeki etkileri, oluşma sıklıkları ve mevcut sistemdeki kontrol yöntemlerinin tespit edilmesi ile yapılır. Bu tespitlerden elde edilen sonuçlar üç temel faktörle incelenir. Potansiyel hataların sebepleri, Şiddet (Ş) faktörü ile değerlendirilir ve 1-10 arasında bir skalada puanlandırılır. Potansiyel hataların etkileri Oluşma (O) faktörü ile ve mevcut kontrol sistemleri Tespit (T) faktörü ile değerlendirilir ve şiddet faktörü gibi 1-10 arasmda bir skalada puanlandırılırlar. Elde edilen bu faktör puanlan çarpılarak potansiyel hatalann Risk Öncelik Katsayısı belirlenir. RÖS (Risk Öncelik Katsayısı) yüksek olan hatalar için önleyici tedbirler alınarak uygulanır. Önleyici faaliyetler uygulandıktan sonra RÖS yeniden hesaplanarak sağlanan gelişim ve risklerdeki azalma gözlenir. Bu yöntemle ürün gerçekleştirme prosesinde hatalar oluşmadan önlenmiş olmakta ve ürünün müşteri istek ve ihtiyaçlanm yerine getirme kabiliyeti artmaktadır. Hata Türü ve Etkileri Analizi ürün gerçekleştirme aşamasında hatalann önlenmesinin yanı sıra, ürünlerin kalite planlamasına ve kalite yönetim sistemi planlamasına ciddi anlamda bir altyapı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's economic conditions, marketing and selling of produced products depend not only price advantage but also product quality and fulfillment of customer requirements. In order to satisfy requirements determine by customer, serious plans have to be made and outputs got from these plans have to be realized at design and production stage. With Failure Modes and Effect Analysis that is one of the systematic and scientific method to provide to satisfy customer demands, in other words to monitor product characteristic and production condition as an inside or outside customer, potential failures on product and at production stage are minimized. In this study, implementation of Failure Modes and Effect Analysis to product realization process are mentioned. Applications of Failure Modes and Effect Analysis to product realization process are realized by determined of potential failures in process, detection of potential failure causes, effect of these failures on product, production process and customers, frequency of occurrence and control systems in used process. Results of these detections are analyzed by three factors. Causes of potential failures are analyzed with Severity (S) factor and evaluated with a scale 1 to 10. Effects of potential failures are analyzed with Occurrence (O) factor and Current controls are analyzed with Detection (D) factor. These factor are also evaluated with scales 1-10. By multiplying factor points Risk Priority Number is calculated for each potential failure. Preventive actions are taken for high RPN (Risk Priority Number) potential failures. After actions are taken RPNs are re-calculated and improvement on process and reduction of risks are monitored. Failure Modes and Effect Analysis is a technique provide to prevent occurrence and improve the product's ability on fulfilling customer demands and requirements. Failure Modes and Effect Analysis provide not only prevent occurrence and also an infrastructure to prepare quality plans for product and quality management system planning.