Yeni bir ürün tasarımında süreç analizi
Process analysis in new product development
- Tez No: 154319
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeni ürün geliştirme, müşteri memnuniyeti, süreç geliştirme, süreç iyileştirme, hata türü ve etkileri analizi, kalite evi, kalite fonksiyon yayılımı, eş zamanlı mühendislik, kıyaslama, kaizen, sürekli iyileştirme, değişim mühendisliği, New product development, customer satisfaction, process development, process improvement, failure mode and effect analysis, quality home, quality function deployment, concurrent engineering, benchmarking, kaizen, continuous improvement, reengineering. xi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Rekabet, pazar payı, karlılık ve müşteri memnuniyeti günümüz ticaretinin sürekli karşımıza çıkan vazgeçilmez unsurlarıdır. Geçmişte şirketleri kollayan arz talep yapısının, günümüzde tamamen müşterilerin lehine dönmesi ile işletmeler pazardan pay alabilmek, karlılıklarını arttırabilmek ve hatta hayatlarım devam ettirebilmek için çok büyük bir çaba içine girmişlerdir. Bir noktaya kadar işletmeler ürünlerini düşük fiyatla satmak, daha kaliteli ürünler üretmek gibi yöntemler ile satışlarını desteklemişlerse de, pazarların mevcut ürünlere doymuş olması işletmeleri yeni arayışlara yöneltmiştir. İşte bu noktada karşımıza yeni ürün geliştirme kavramı çıkmaktadır. Pazarda hiç olmayan bir ürün fikri oluşturup bunu hayata geçirmek veya mevcut ürünlerden yola çıkarak yeni ürünler oluşturmak, aynı pazarda yeni ihtiyaçlar yaratmak suretiyle şirketlerin amaçlarına ulaşmalarını sağlamaktadır. Bu sebepledir ki birçok şirket bünyesinde araştırma-geliştirme birimi kurmakta ve yeni ürünler geliştirmektedir. Bu çalışmada yeni ürün geliştirme konusuna giriş yapıldıktan sonra ikinci bölümde ürün ve yeni ürün kavramları incelenmiştir. Üçüncü bölümde süreç kavramı ve süreç yönetiminin önemi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise yeni ürün geliştirme süreci ayrıntıları ile incelenmiş ve bu süreçteki basan ve başarısızlık faktörleri ortaya konulmuştur. Beşinci bölümde yeni ürün geliştirme sürecini daha etkin bir hale getirebilmek ve süreç zamanını kısaltıp yeni ürünleri müşteri taleplerini karşılayarak ve zamanında pazara sürebilmek için kullanılan teknik ve yaklaşımlar ele alınmıştır. Altıncı bölümde ise yeni ürün geliştirme sürecinin gerçek hayatta Türk pazarında, Türk firmaları tarafından nasıl uygulandığını görmek açısından uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Competition, market share, profitability and the satisfaction of customers are the indispensable elements of today's commerce sector. The offer-demand structure that has been assisting past time companies has turned on behalf of the customers in order to make companies earn greater market positions, increase their benefits, and even try to survive in today's competitive sectors. Although the companies supported their sales with some methods like, selling their products for lower prices or developing products of a beter quality, that the markets are full up the existing products, directed them towards new researchs. At this point we are facing the concept of developing a new product. Idea of creating a new product that does not exist in the market or developing new products from the existing products; provides the companies achieve their goals in pursuance of creating new requirements for the same market. For that reason, many companies set up their own research and development units and develop new products. In this work, after an introduction on product development, the concept of product and new product are examined in the second chapter. In the third chapter, the importance of process and process management have been studied. In the fourth chapter, the process of product development have been researched and the success and failure factors of this process are put forth. In the fifth chapter, the techniques and approaches to create an efficient product development process, decrease the duration of this process, and meet sufficient customer demands have been discussed. And in the sixth chapter, different applications have been demonstrated in order to clearly see how the product development process have been applied by the Turkish companies, in the Turkish market.