Yük ulaştırması ve coğrafi bilgi sistemleri
Freight transportation and geographical information systems
  1. Tez No: 154322
  2. Yazar: EREN URAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yük ulaştırması, lojistik, tedarik zinciri yönetimi, planlama, coğrafî bilgi sistemleri, Freight transportation, logistic, supply chain management, planning, geographical information systems. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET İnsanoğlu var olduğu zamanlardan itibaren, ilk önce yaşayabilmek ve sağlıklı olabilmek, ilerleyen asırlarda da ticaret yapıp para kazanabilmek için sürekli bir üretim ve tüketim ihtiyacı duymuştur. Söz konusu ihtiyaç ürünü olan hammaddeler veya yükler, doğal olarak üretildikleri yerden tüketilecekleri yere götürülmek zorunda kalmışlardır. Ülkeler arasında, özellikle sanayi devrimi sonrasında başlayan hammadde taşınması ve sonrasında gelişmiş ülkelerin diğer pazarlara işlenmiş ürün göndermesi, gelişmiş anlamdaki yük taşımacılığının ilk adımlarını oluşturmuştur. 20. yy' da daha da gelişen bu sistem, I. ve II. Dünya Savaşlan'nda farklı bir önem kazanarak lojistik kavramım da bünyesine katmıştır. Bu savaşlar sonucunda, büyük boyutlardaki yük ulaştırmasında iyi bir planlamanın ve yönetimin gerekliliği anlaşılmıştır. Özetle, günümüzde global bazda ekonomik bir yük ulaştırması yapılabilmesi için, sürdürülebilir bir planlama ve yönetim, konu ile ilgili teknik bilgilere sahip yetişmiş elemanlar ve aynı zamanda gelişen yeni teknolojilerle uyumun sağlanması gereklidir. Bu çalışmada, öncelikle üretici ve lojistik destek sağlayacı şirketler için büyük öneme sahip lojistik yönetimi, tedarik zinciri ve yönetimi gibi kavramlar açıklanmıştır. Sonrasında, planlama safhalarında gerekli olan, yük taşımacılığı hakkındaki temel bilgiler verilmiştir. Yeni teknolojilerin yük ulaştırma sektöründe kullanılması gerekliliğine dayanılarak, coğrafi bilgi sistemleri detaylı olarak incelenmiş ve bir örnek uygulama sunulmuştur. Sonuçlar bölümünde ise, gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması açısından birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Human being has needed a lasting production and comsumption for living and being healthy at the early ages and then he has also needed them to gain money by doing trade at the progressive ages. These raw materials or loads should be transported from the production place to the consumption place. Raw material transportation especially started from Industrial Revolution and sending finished goods from developed countries to other bazaars were the first steps of advanced freight transportaton among the countries. This system which has developed more in the 20th century has become important during the 1. world war and 2. world war and then logistic concept has appeared. At the end of these wars it has been understood that large freight transportation need a good planning and management. In summary, at present, to make an economic freight transportation which is based on global we need a continuing planning and management, employee who has training about these technical knowledge and also it should adapt to the new advanced technology. In this study, first of all, logistic management and supply chain management which are very important for the companies that producer and 3PL are explained. After that, fundamental knowledge about freight transportation which is necessary during the planning stage is presented, and geographical information systems are researched in detail and an example is presented. At the last part, some advices are put forwarded as they may light the way of new studies.