İstanbul Kadıköy C bölgesinde meydana gelen trafik kazalarının coğrafi bilgi sisteminde incelenmesi
Evaluation of traffic accidents in İstanbul Kadıköy C region in details in a geographic information system
  1. Tez No: 201282
  2. Yazar: BARIŞ BURÇAK TOPRAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cografi Bilgi Sistemi, Trafik Kazaları, stanbul, Kadıköy C Bölgesi, Veritabanı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak karsımıza çıkan seyahat etme ihtiyacı, ulastırma sistemleri olgusunu da beraberinde getirmektedir. Sosyal, ekonomik ve teknolojik alanlardaki gelismelere paralel olarak, insanların daha rahat ve daha konforlu yasama ve zamanı ekonomik kullanma istekleri, yeni ulasım alternatiflerinin kesfedilerek kullanılmasına neden olmaktadır. Ulasım sektörü, günümüzde insanlarımıza oldukça fazla alternatif sundugu halde; toplu tasıma özelligi tasıyan ve daha güvenli olan demiryolu, deniz ve havayolu yerine ülkemizde yogunlukla karayolu tercih edilmektedir. Su an için ülkemizde yolcu tasımacılıgının % 95 i, yük tasımacılıgının ise % 90 ı karayolu ile gerçeklestirilmektedir. Ülkemizde yük ve yolcu tasımacılıgının büyük bir bölümünün karayoluyla gerçeklestirilmesi gerek sürücü gerekse yol kapasitelerinin yetersizligi gibi nedenlerde eklenince, trafik kazaları dünya ortalamasını çok üzerinde olmaktadır. Bu çalısmada, ülkemiz nüfusunun %15'nin, araç sayısının ise yaklasık %23.8'nin bulundugu stanbul ili sınırları içerisinde meydana gelen trafik kazalarının genel degerlendirilmesi yapılmıs olup ve stanbul Anadolu yakasında (stanbul C Bölgesi) meydana gelen trafik kazaları CBS (Cografi Bilgi Sistemi) ortamında detaylı olarak degerlendirilmistir. Bu kapsamda, stanbul genelinde meydana gelen trafik kazaları genel olarak degerlendirilmesinin ardından stanbul Anadolu yakasında (C Bölgesinde) meydana gelen trafik kazaları kazanın meydana geldigi yer, hava durumu, kazaya karısan araç sayıları gibi veriler farklı yıllar için grafik olarak irdelenmistir. Ayrıca C bölgesi Kadıköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan D-100 karayolu, Sahil Yolu, Bagdat Caddesi, Minibüs Yolu ve bazı ana arterler üzerinde meydana gelen kazalar CBS' ye aktarılarak incelenmistir. Yapılan bu incelemede her bir kesim üzerinde meydana gelen trafik kazaları bilgileri girilmis (kaza sayısı, ölü sayısı, yaralı sayısı gibi) trafik kaza bilgileri hesaplanarak CBS de sorgulaması yapılmıstır. Sonuç olarak, çalısma kapsamında stanbul C Bölgesinde 2003 yılında meydana gelen 25.098 adet kaza ve kazaya karısan 51.343 adet araç için, 2004 yılında meydana gelen 52.576 adet kaza, ve kazaya karısan 103,213 adet araç için ve 2005 yılında ilk 8 ayda meydana gelen 37.383 adet kaza ve kazaya karısan 73.383 adet araç için degerlendirme yapılmıstır. CBS`de yapılan degerlendirmelerden trafik kazalarının C bölgesi Caddelerine göre dagılımı ortaya konulmus, trafik kazası açısından riski yüksek olan bölgeler tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The need for traveling, which is a must in our daily life, is directly connected with the systems of transportation. Together with social, economic and technological developments, alternative transportation systems were put into use to satisfy people?s desire to have more comfortable and economic transportation with decreased travel times. Although transportation sector offers pretty much alternatives to our citizens, highway transportation mode is heavily preferred to railways, maritime lines and airways, which are comparatively safer and more efficient. Currently, the share of highway mode is 95% in passenger and 90% in freight transportation in our country. The statistics show that traffic accident measures in Turkey are high with respect to the world statistics. There are several main reasons behind this figure such as the imbalanced transportation share among modes, insufficient road capacities and improper driver behavior. In this study, traffic accidents occurred within the border of city of Istanbul, which has 15 percent of population of Turkey and 23,8 percent of the vehicles registered In Turkey, were analyzed, and traffic accidents in the European Side of Istanbul have been evaluated in details in a Geographical Information System (GIS) developed. Having evaluated the accidents occurred in Istanbul, traffic accidents in the Anatolian Side (called region C) have been examined with the help of graphics established for different years (2003, 2004 and 2005) in terms of accident location, weather and the number of vehicles involved in the accidents. The accidents happened on D-100 highway, Sahil Road, Bagdat Street, Minibus road and on some arterials in Kadıköy County of region C were also examined by transferring the associated data to the GIS. For this examination, traffic accidents data (the number of accidents, death people, injured people, etc.) on these roads were entered to the system and quarried to obtain some useful information about the accidents such as the number of traffic accidents per km, by gender, by roads, by plates, etc. As a result, we evaluated 51.343 vehicles involved in 25.098 accidents in 2003, 103.213 vehicles involved in 52.576 accidents in 2004, and 73.383 vehicles involved in 37.383 accidents in the first 8 months of 2005. We determined the distribution of traffic accidents in region C by roads and the areas with high risk. Keywords; Geographic Information System, Traffic Accidents, Istanbul, Kadıköy C Region, Database