Yığma yapılarda hasar tespiti ve değerlendirilmesi
Determination and risk evaluation of masonry buildings
  1. Tez No: 154329
  2. Yazar: ALİCAN BAYCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma yapı, Hasar tespiti, Fener-Balat bölgesi, Yığma yapı hasar tespit ve değerlendirme formu. ıx, Masonry building, Damage determination, Fener-Balat region, Masonry building risk evaluation form
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Dünya üzerinde birçok yapı farklı şekillerde hasar görmektedir. Bu hasarların tespiti için oluşturulan bir çok hasar tespit formu vardır. Ancak bu formlar çelik ve betonarme yapıların hasar tespitine yöneliktir. Yığma yapı için hasar tespit formunun varolmaması, yığma yapı hasar tespiti ve değerlendirme formlarının oluşturulması gerekliliğini ortaya çıkarmışlar. Formu oluşturma aşamasında yığma yapı elemanları, yığma yapı dinamik özellikleri, yığma yapı hasar nedenleri araştırılmıştır. Araştırmalar sonucu hasar tespit ve değerlendirme formu oluşturulmuştur. Oluşturulan formun Fener-Balat bölgesinde birçok kez denenmesine imkan bulunmuştur. Bu denemeler ve alandan gelen veriler sayesinde form geliştirilmiştir. Hasar tespit sürecinde uzman olmayan kişilerin de katılımı sağlanmıştır. Bu sayede uzman kişiler enerjisini hasarın değerlendirilmesi aşamasında kullanmaları amaçlanmıştır. Bu şekilde birçok yapının hasar tespiti hızlı bir şekilde yapılmış olacaktır. Bu sayede olası bir risk daha önceden ortaya konacağından, can ve mal kayıpları en az seviyeye inecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Many buildings are damaged by different means all over the world. There are many building risk evaluation forms developed to determine the effect of these damages to a building. However these evaluation forms are only for reinforced concrete or steel buildings. For Turkey where there are many historic masonry buildings, it is necessary to develop a risk evaluation form. The study deals with developing a risk evaluation form for masonry buildings. For this, the building elements forming masonry buildings, their dynamic characteristics, the causes of their decay are investigated. To test the developed risk evakuation form, Fener-Balat district of the historic peninsula in Istanbul is chosen. The form is developed to be filled by non-experts in the field. It is aimed to use larger group of people for screening the buildings so that the experts, very few in quantity, can use their energy in evaluating these forms. This way, evaluation will be faster and the time-use of the experts will be shortened and large amount of masonry building stock will be evaluated.