Betonarme yapıların çelik ürünlerle güçlendirilmesi
Reinforcement by using steel
- Tez No: 154330
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, çelik ürünlerle güçlendirme, çelik çaprazlar, güçlendirme ilkeleri, betonarme yapıda hasar, Reinforcement, reinforcement by using steel, steel diagonals, reinforcement princibles, damage
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yapıların projelendirilmesi, uygulanması ve kullanılması sırasında yapılan bir takım hatalar ya da verilen yanlış kararlar ve deprem gibi doğal afetler nedeniyle oluşan hasarlar sonucu betonarme yapıya zaman zaman müdahale edilmesi gerekmektedir. İnşaat esnasındaki yanlış beton uygulamaları, tasarım aşamasındaki yanlış detay çözümleri, kullanım sırasında ortaya çıkan atmosferik ve kimyasal etkiler, aşınmalar ve doğa olayları yapıda hasarlara neden olur. Ayrıca yaşanan depremler sonucu edinilen bilgiler, yapı bu güne kadar hasar görmemiş olsa dahi, yapının taşıma gücünün daha şiddetli depremlerde yetersiz kalacağım göstermektedir. Bu nedenlerle betonarme taşıyıcı sistemde yapılan işlemin şekline ve amacına göre onarım, güçlendirme ya da iyileştirme yapılır. Betonarme yapıların güçlendirilmesi, iyileştirilmesinde uygulanabilecek yöntemlerden biri çelik ürün kullanımı ile yapının güçlendirmesidir. Çelik ürünlerle betonarme yapıların güçlendirme ve iyileştirilmesi, hasar görmüş elemanlardaki çatlaklarının onarılmasından sonra çelik ürünlerle dayanımlarının artırılması, hasar görmemiş olan yapılarda ise deprem yükleri dikkate alınarak sistem bazında iyileştirmeye gidilip çelik çaprazlarla deprem perdelerinin oluşturulması ile sağlanır. Bu işlemler sırasında yapı ağırlığının azaltılması, sünekliğinin artırılması, taşıma gücünün artırılması, dinamik özelliklerinin değiştirilmesi, burulma etkisinin azaltılması olarak sıralanabilecek güçlendirme ilkeleri dikkate alınır. Çelik ürünlerle yapılacak güçlendirme çalışmaları, betonarme yapıların taşıma gücünün iyileştirilmesinde güçlendirme ilkelerine uygun, hızlı ve ideal bir çözümdür. Çelik malzeme mukavemetinin yüksek oluşu nedeniyle küçük kesitlerle, büyük yüklerin taşınabilmesi, hafif ama güçlü binalar üretilmesini sağlar. Deprem perdelerinin betonarme yerine çelik çaprazlarla oluşturulması yapının fazla ağırlaşmasını engeller. Üretim sırasında hava şartlarından etkilenmeden ucuz ve kısa sürede yapım süreci tamamlanır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It is needed to interfene to the reinforced concrete buildings with the reasons of some damages as a result of errors during the planning, construction and maintaince stages; erroneous decisions; and natural disasters such as earhquakes. Wrong applications of the concrete during construction, wrong details in the design stage, the atmospheric and chemical impacts, corosions and natural events through the maintainance phase cause damages in the physical structure of the building. Also, in the view of the information from the earhquakes, it is understood that the buildings behavior capacity can be insufficiant during the violent earhquakes altough the building hasn't had any damages before. So, in the building system of reinforced concrete restoration, reinforcement and rehabilitation can be done according to the purpose and shape of the work. One of the methods of the reinforcement and rehabilitation of reinforced cocrete buildings is the reinforcement of the buildings by using steel. The reinforcement and rehabilitation of the reinforced concrete buildings with steel product increase the strength of the damaged buildings after reparing the cracks on the damaged elements. In the buildings that had no damage before, the whole system is reinforced walls with steel diagonals improved by designing for a possible earthquake load. During these technical operations, some reinforcement princibles as reducing the building weight, increasing ductability, increasing the force capacity, changing the dinamic properties, reducing title torque impact have to be taken into consideration. The reinforcement of a system with steel is a fast, ideal and convenient to rehabilitate the force capacity of reinforced concrete buildings. The high strength of steel cauies most of the earthquake induced loads with small cross sectioned elements. Forming the walls with steel diagonals instead of reinforced concrete walls provides a light weight rehabilitation. The construction stage can be completed in a short time without any impact from the climatic conditions.