A Methodology for the seismic damage assesment of low-rise reinforced concrete buildings
Az katlı betonarme yapılarda deprem hasarının değerlendirilmesi için bir yöntem
  1. Tez No: 75939
  2. Yazar: KWABENA OMAGE NİMAKO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seismic damage, knowledge based damage assessment, damage weighting factors, damage grade, damage score, push-over analyses, elastic and plastic energy, energy based damage distribution, interstory drift. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz AZ KATLI BETONARME YAPILARDA DEPREM HASARININ DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN BİR YÖNTEM NIMAKO, K. Omane Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Haluk SUCUOĞLU Mayıs, 1998, 108 sayfa Kuvvetli bir yer hareketi sonrası yapılarda deprem hasarının tayin edilmesi birçok nedenlerle gereklidir. Kısa vadede yapıların güvenli olup olmadığım belirlemek, uzun vadede ise depremden etkilenen yerleşim merkezinin rehabilitasyonu ile ilgili kararlan oluşturmak yapılardaki hasarın belirlenmesi ve hasar seviyelerine göre sınıflandırılmasına bağlıdır. Önemli olan, hasar değerlendirme çalışmalarının depremden kısa bir süre sonra tamamlanmasıdır. Bunun yanısıra, hasarın tayininde kullanılan yöntem basit, güvenilir ve pratik olmalıdır. Konu önemli olmakla birlikte genel olarak herkes tarafından kabul edilmiş hasar değerlendirme yöntemleri henüz ortaya konamamıştır. Bu çalışmada sunulan yöntem, betonarme çerçeveli yapılarda deprem hasarının belirlenmesini hedeflemektedir. İlk önce kolon, kiriş, perde ve yığma dolgu duvar gibi yük taşıyıcı elemanların uğradıkları hasar göz önüne alınarak hasar seviyeleri belirlenmiştir. Daha sonra her katın hasar seviyesini belirlemek amacıyla üç kademeden oluşan bir ölçek hazırlanmıştır.Kat hasarının belirlenmesinde kuşkusuz en önemli nokta, eleman hasarlarının kat hasarına etkisinin ne ölçüde olduğudur. Bu çalışmada lineer olmayan analizleri de içeren bir seri nümerik hesap yapılmış ve bunun sonucunda her bir yapısal elemanın toplam hasara olan katkısı, bir ağırlık faktörü fonksiyonu şeklinde belirlenmiştir. Bu ağırlık faktörleri, herhangi bir katta biriken elastik ve plastik enerjinin o kattaki yapı elemanlarına dağılımıyla ilişkilidir. Yapının belirsizlik derecesi, kiriş-kolon rijitlik oram, çerçeve açıklık-yükseklik oram ve kullanılan dolgu duvar tipi gibi parametrelerin değişken olarak alındığı değişik çerçeve tipleri için elastik ötesi itme analizleri uygulanmıştır. Kolonlardaki donatı miktarı yönetmelikte yer alan minimum değerleri sağlarken, kiriş eğilme kapasiteleri kuvvetli kolon-zayıf kirişten kuvvetli kiriş-zayıf kolona kadar çok geniş bir kapsamı içermektedir. Dolgu duvarların özellikleri Türkiye'deki uygulamanın durumunu yansıtmaktadır. Elastik ötesi itme analizleri sayesinde eleman önem katsayılarının yukarıda adı geçen parametrelerle olan ilişkisi incelenmiştir. Herhangi bir katm hasarım belirleyen faktörler, ağırlık faktörleri, eleman hasar dereceleri ve elemanların ataletidir. Kat hasar değerleri 0 ile 1 arasında değişir ve hasar seviyesi arttıkça daha yüksek değerlere ulaşır. Bu yöntem üç farklı yapı sisteminde örnek olarak denenmiştir. Anahtar Kelimeler : Deprem hasan, uzman sistem, hasar ağırlık faktörleri, hasar seviyesi, hasar puanı, elastik ötesi itme analizi, elastik ve plastik enerji, enerjiye bağlı hasar dağılımı, katlar arası öteleme oram. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METHODOLOGY FOR THE SEISMIC DAMAGE ASSESSMENT OF LOW-RISE REINFORCED CONCRETE BUILDINGS Nimako, K. Omane M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof Dr. Haluk SUCUOGLU May 1998, 108 pages Assessment of seismic damage in buildings after a serious earthquake is required for several reasons. Short term decisions for identifying safe and unsafe buildings, and long term decisions on rehabilitation of the affected urban area are based on the assessment of damage in buildings and their classification according to their damage level. These surveys should be completed in a very limited time following an earthquake. The method of damage assessment should be reliable, yet simple and practical. Although the task is important, there are no well established and verified methods which have gained general acceptance. The proposed methodology aims to provide a means for quantifying seismic damage in concrete framed structures. Damage levels are first assigned to load carrying members such as columns, beams and masonry infill panels based on their damages. A three step scale is then assembled to calculate the story damage. A crucial transition in calculating the story damage is the quantification of the contribution of damages in individual members to overall damage. A series of innumerical experiments involving nonlinear response analyses have been conducted and member damage weighting factors have been introduced in this study. The weighting factors are based on the distribution of elastic and plastic energy stored in a given story among the members of this story. Push-over analyses have been carried out on several frame configurations where the degree of redundancy, beam to column flexural stiffness ratio, frame aspect ratio and type of infill are kept as variable parameters. Column reinforcement ratios are specified to satisfy the code minimums wheras beam flexural capacities cover a range of values from strong column-weak beam to its reverse. Masonry infill properties reflect the state of practice in Turkey. The variations of the weighting factors with these parameters are investigated through static collapse analyses. The weighting factors, assigned member damage grades and the inertia of the elements in a story are combined to determine the story damage. These final story damage scores range from 0 to 1 with higher values corresponding to severe story damage. The method is applied to three case studies.