Taban yalıtımlı yapısal sistemler
Base isolated structural systems
- Tez No: 154351
- Danışmanlar: PROF. ZEKERİYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik izolasyon, depreme dayanıklı yapı tasarımı, sönümlendiriciler, izolatörler, sürtünmeli sarkaç sistemi xııı, Base isolation, earthquake resistant buildings, dampers, isolators, friction pendulum, xiv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Deprem yalıtım tekniğinin temel düşüncesi; yapı ile temeli araşma yanal rijitliği düşük elemanlar yerleştirerek, üst yapının temeline nispetle büyük deplasmanlar yapabilmesine imkan sağlamak, buna mukabil üst yapıya geçen atalet etkisini küçülterek, üst yapı elemanlarının bağıl deplasmanlarım küçültmek suretiyle, yapıda depremin yıkıcı etkilerini azaltmaktır. Deprem yalıtımı, depreme karşı dayanıklı yapı tasarımda oldukça yeni bir kavramdır. Bununla birlikte deprem yalıtımlı yapıların deprem hareketi esnasında göstermiş oldukları performans, depreme dayanıklı yapı tasarımında ve yapıların depreme karşı güçlendirilmesinde uygulanabilir yaklaşımlardan biri olmasını sağlamıştır. Bu çalışma; yapıların doğal salınım periyotlarını büyülterek, deprem etkilerini azaltmak amacıyla kullanılan deprem yalıtım sistemlerini incelemektedir. Genel olarak, kauçuk sistemler ve kayıcı sistemler olarak iki ana grupta incelenen bu sistemlerin mekanik özellikleri ve matematik modellemeleri açıklanmıştır. Yapılan bu çalışma da gösteriyor ki; deprem yalıtımlı yapılarda, katlar arası yer değiştirme ve kat atalet kuvvetleri azalmaktadır. Deprem yahtımh yapı doğal titreşim frekansı, ankastre mesnetli yapı doğal titreşim temel frekansına ve yer hareketinin hakim frekansına göre oldukça düşük oluşmaktadır. Yapının birinci mod şekil değiştirmesi, pratik olarak hemen hemen yalnızca taban seviyesinde oluşmakta, üst yapı hemen hemen rijit bir davranış göstermektedir. Ayrıca, yüksek modlarm yapı davranışına etkisi de azalmaktadır. Bu çalışma kapsamında yer alan Uygulama 1' de; bir serbestlik dereceli düzlem çerçeve için Duhamel integrali kullanılarak dinamik hesap yapılmış ve sismik yalıtım teknikleri uygulama sonuçları karşılaştırılmıştır. Uygulama 2' de ise; Uygulama 1 'den farklı olarak, sadece kurşun saplamalı kauçuk izolatörler kullanılmış örnek üzerinde ayrıca boyutlandırma da yapılarak hesap sonuçlan incelenmiştir. Uygulama 3' de ise; 4 katlı betonarme çerçeve, tasarlanmıştır. Kurşun saplamalı kauçuk izolatörler kullanılmıştır. Hesap sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Base isolation techniques are one of the quite new concepts for designing the seismic resistant structures. However, the performance of the base isolated structures under the ground motion is good enough. Currently, theyare successfully used as a newengineering approach for seismic design and retrofitting of the existing structures. This study investigates actual technical information and knowledge on the seismic base isolator devices to be used as lengthening the period and reducing the seismic effects in structures. In general, the base isolation systems can be classified into two categories: the elastomeric and gliding systems. Here, for each system, the mechanical characteristics and the mathematical models are studied. The work realized in this study also shows that the base isolations of structures provide the reduced inter-story drifts and floor mass forces due to the ground motion. The fundamental frequency of a base isolated structure is much lower than those of fixed based structure fundamental frequencyand the dominant frequency of the ground motion. The first mode displacements of a seismic isolated structure occur practically only in the isolation system and, the superstructure above the isolation system remains almost rigid. The other modes of the structure have no important effects on the whole behavior of the structure. In the presneted example 1; the dynamic analysis has been performed by using Duhamel integration method. The obtained results for each isolation system are given comparatively. In the example 2; the lead ruhher bearings have been used and focused on the design issue and results provided. In the example 3; four storey reinforced concrete frame has been designed and the lead ruhher bearings have been used and focused on analysis results provided. The main concept of the seismic base isolation systems are to install structural elements with low lateral stiffness between the structure and the foundation, so as to uncouple of the structure from the destructive effects of an earthquake and to extend the fundemental period that is much larger than both its fixed-base period and the predominant period of the ground motion.