Hibrid elektrikli araçlar
Hybrid electric vehicles
  1. Tez No: 154352
  2. Yazar: ŞEYMA KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, elektrikli araçlar, hibrid elektrikli araçlar, araç tahrik sistemleri, M2000 hibrid elektrikli araç xıı, Air pollution, Electric vehicles, hybrid electric vehicles, vehicle propulsion systems, M2000 hybrid electric vehicle xin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET İçinde bulunduğumuz yüzyılda konvansiyonel araçlar, çevre kirliliğine neden olan karbon monoksit, karbon dioksit, azot-oksit, partiküller ve uçucu hidrokarbonlar gibi zararlı emisyonların açığa çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca dünyamız, 1970 yılından beri fosil yakıt rezervlerinin azalmasından dolayı açığa çıkan enerji krizi problemiyle de karşı karşıya kalmıştır. Bu çevresel ekonomik problemler, temiz ve verimli şehir içi ulaştırmanın geliştirilmesinde hızlandırıcı etki olmuştur. Böylece otomobil üreticileri bu ihtiyaçları karşılayacak yeni alternatif araçların arayışına girmişlerdir. Bu nedenle çevreye dost şehir içi ulaştırmanın sağlanmasında elektrikli ve hibrid elektrikli araçlar daha fazla önem kazanmıştır. Bunlara ek olarak, bir çok araç üreticileri elektrikli ve hibrid elektrikli araçlarını otomotiv piyasasına sunmuşlardır. Bu çalışma kapsamında, dünyadaki elektrikli ve hibrid elektrikli araçların bugünkü durumu anlatılmıştır. Bunun yamnda bu araçların gelişmesine etki eden faktörler ve ticarileşmesindeki problemler detaylı olarak ifade edilmiştir. Enerji depolama sistemleri, güç üretim sistemleri ve araç tahrik sistemleri gibi alt sistem teknolojileri de tanıtılmıştır. Ek olarak, M2000 konvansiyonel aracının seri hibrid sistemle tahrik edilebilmesi amacıyla, excel hesaplama programı ve MATLAB tabanlı ADVISOR Araç Simülasyon Programı ile düz ve %20 eğimli yokuş için yol yükü hesaplan yapılmıştır. Ayrıca istenilen araç performansı için alt sistemler de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our century, conventional vehicles have an important role in the production of hazardous emissions such as carbon monoxide, carbon dioxide, nitrogen oxide, particules and evaporative hydrocarbons, which cause air pollution. Because of the reduction in the fossil fuel reserves, our world has also faced with the problem of energy crisis since 1 970. These environmental and economical problems cause an accelerating impetus to promote clean and efficient urban transportation. By this way automobile manufacturers have started to search new alternative vehicles in order to provide these requirements. Therefore, the development of electric vehicles and hybrid electric vehicles became more important to provide environmentally friendly transportation. Moreover, many automobile manufacturers have presented their electric and hybrid electric vehicles to the automotive market. In the scope of this study, it is aimed to express the present status of the electric vehicles and hybrid electric vehicles. Besides, the factors that affect the development of these vehicles and the challenges in commercialization are discussed detaily. Subsystem technologies such as energy storage systems, power generation systems and vehicle propulsion systems are also introduced. In addition, straight and %20 slope road load calculations have done with excel calculation program and MATLAB based ADVISOR Vehicle Simulation Programme in order to provide series hybrid propulsion of M2000 conventional vehicle. Also, appropriate vehicle subsystems are chosen for the desired vehicle performance.