Hız ayarlı süzgeçler ve hareket algılama
Velocity tuned filters and motion perception
- Tez No: 154383
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT TAVŞANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hız ayarlı filtreler, Retina, Hareket algılama, Optik akış, Velocity tuned filters, retina, perception of motion, optical flow
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji sonucu görüntü işleme çok önemli bir araştırma alam haline gelmiştir. Hareketli görüntü işleme ve optik akışın belirlenmesi konuları göreli olarak yeni konular olmakla birlikte uygulama alanlarının çok fazla olması dolayısıyla da ilgi çekicidir. Biyolojik çarıkların bir takım önlüklerini taklit eden sinir ağları ve özellikle bu ağların analog VLSI yapılan gerçek zamanlı olmalarından dolayı çok hızlı işlem kabiliyetine sahiptirler ve sayısal işlemcilere göre bu balamdan oldukça üstündürler. Bu tezde optik akış, daha sonra da asimetrik difÜzyon ağlarıyla gerçeklenen hız ayarlı filtre yapılan incelenmiştir. Omurgalılardaki retina yapısından esinlenerek gerçekleştirilen hız ayarlı filtreler aktif direnç yaydım ağlanyla gerçeklenmiştir. Daha sonra hız vektörü tayini için yeterli olan bir analog ağ, fotoreseptör seviyesinden, hız vektörü tayini seviyesine kadar incelenmiş ve sonuçlan üzerinde tartışılmıştır. Hız ayarlı filtrelerin basitliğine karşın oldukça iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Lineer CNN devreleriye kolaylıkla gerçekleştirilebilecek yapıda olan hız ayarlı filtre yapılan analog VLSI teknolojisiyle kolaylıkla tümleşik devre biçiminde üretilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Image processing, with developing technology, has been a very important filed for research. Being relatively new topics, video processing and detennining of optical flow are interesting topics, because there are plenty of applications of them. For neural networks that can mimic some characterics of biological livings and especially their implementations on analog VLSI are real-time, they have very fast operation rates and they are, with this property, superior than dijital processors. In this thesis, optical flow, afterwards velocity tuned filters implemented with asymmetrical diffusion networks are studied. Velocity tuned filters, inspired by retinal structure in the vertebrates are realised with active resistive diffusion networks. Afterwards, an analog network sufficient for motion detection is studied from photoreceptor level to velocity estimation. Velocity tuned filters yields efiicient results despite its simplicity. Velocity tuned filters can be realised easily with CNN circuits or as an integrated circuit analog VLSI technology.