Beş yıldızlı otellerin tasarım-işletme ilişkisinin tartışılması İstanbul üzerine bir araştırma
The discussion of design-management relation of five-star hotels-a research for İstanbul
  1. Tez No: 154384
  2. Yazar: LAÇİN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. ALTAN AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, oteller, tasarım - işletme ilişkisi, beş yıldızlı otel tasarımı, beş yıldızlı otel işletmesi. vııı, Tourism, hotels, design-management relation, five- star hotel designing, five- star hotel management IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yedi bölümden oluşan araştırmanın amacı, beş yıldızlı oteller ile bu otellerin tasarım ve işletmelerinin tanımlanması ve İstanbul'daki beş yıldızlı otellerle ilgili alan çalışması yaparak tasarım - işletme ilişkisinin kurulmasıdır. Giriş bölümünde araştırma konusu olan“Beş Yıldızlı Otellerin Tasarım - İşletme İlişkisinin Tartışılması - İstanbul Üzerine Bir Araştırma”kapsamında araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi belirtilmektedir. ikinci bölümde genel turizm tanımı, turizm tesisi ve genel nitelikleri üzerinde durulmakta, turizm tesisleri için; yatırım, tasarım ve işletme aşamalarına gelinceye kadar geçen sürede önemli hususlara değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise konaklama tesisi ve türleri üzerinde durulmaktadır. Konaklama tesisi türlerinden beş yıldızlı otellerin net bir şekilde tanımlanabilmesi için, bir, iki, üç, ve dört yıldızlı otellerin asgari nitelikleri ile diğer konaklama tesisi türleri de bu bölüm kapsamında incelenmektedir. Dördüncü bölümde, genel olarak mimari tasarım kavramı, beş yıldızlı otellerin tasarım kriterleri ile tasarımını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Ayrıca, araştırma konusu kapsamında beş yıldızlı otellerin tasarımını etkileyen faktörlerden işletme faktörü de bu bölümde incelenmektedir. Beşinci bölümde ise genel işletme tanımı yapılmakta, turizm ve işletme ilişkisi ile beş yıldızlı otellerin temel bölümleri ve faaliyetleri üzerinde durulmaktadır. Bu araştırma kapsamında, beş yıldızlı otellerin mimari ve işletmelerini etkileyen faktörlerin neler olduğunu, mimari ve işletmelerinin eksiklerini ve/veya fazlalıklarım karşılaştırmalar yapılarak tespit etmeyi amaçlayan bir alan çalışması yapılmıştır. Bu araştırma kapsamında İstanbul'daki yedi adet beş yıldızlı otel incelenmiştir. Altıncı bölümde araştırma sonucu elde edilen sonuçlar karşılaştırmalar da yaparak aktarılmaktadır. Sonuçlar ve öneriler başlıklı son bölümde alan çalışmasından da elde edilen veriler ışığında genel bir değerlendirme yapılmakta ve çeşitli çözüm önerileri dile getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this research, which consists of seven parts, is to define five-star hotels, then- design and management and to make a field study on five-star hotels in Istanbul to set up the relation of their design and management. Introduction part detirmines the aim, scope and method of the research on the extent of“The discussion of design & management relation of five-star hotels - A Research For Istanbul”Part II emphasizes general definiton of tourism, tourism institution and its general features; the important steps that have to be taken during the periods of investment, design and management for a tourism institution. Part III gives information on accommodation associations and their types. In order to define five-star hotels as one of the accommodation associations clearly, this part clarifies the minimum attributes of one, two, three and four-star hotels and other accommodation figures. Part IV reveals general architectural design concept, design criterion of five-star hotels and the factors that affects their design. Furthermore, on the extent of the subject of the study; management factor, one of the factors that are effective on the design of five-star hotels, is examined on this part. In Part V, a general management definition is given, the relation between tourism and management examined by giving information on the fundamental departments of five-star hotels and their operations. On the extent of this study; a field study has been made that aims to clarify the factors affected on architecture and management of five-star hotels and to define the excesses and/or failures of their architecture and management by making comparisons. Seven five-star hotels in Istabul have been examined on the extent of this study. Part VI compares the results of this research and explains the study by summarizing the taken results. In conclusions and suggestions part, a general evalutaion is made according to information collected from the field study and diffrerent solution suggestions are discussed.