Büro binalarında ileriye yönelik değişiklikler ve mekan planlama
Space planning and changing in the future in office buildings
  1. Tez No: 154391
  2. Yazar: EMRE AKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Büro binaları, mekan programı, çalışma biçimleri, esneklik, esnek planlama. vı, Office buildings, space programme, working types, flexibility, flexible planning. Vll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yirminci yüzyılda özellikle teknolojide yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelere bağlı olarak çalışma yaşamındaki değişimler büro binalarını doğrudan ilgilendirmektedir. Büro binaları iç mekan düzeninde, esneklik, uyabilirlik, değişebilirlik kriterlerine uygun olarak düzenlenmesi gereği yanında literatürde bu anlamda kesin bir kabul bulunmamaktadır. Ayrıca tasarımcıların bu özelliklere ulaşma çabalarının sebeplerinin de net bir şekilde yapılmadığı görülmektedir. Genel olarak bina fiziksel ömrünün işlevsel ömürlerinden uzun olduğu düşüncesi hakimdir. Ancak bunun sebepleri araştırmalardan ziyade net olmayan gözlemsel verilere dayanmaktadır. İhtiyaçlar ile bina arasındaki uyumun, ürünün ömrü boyunca sürdürülebilmesi ve yapı elemanlarının bütünden önce dolan ömürlerinin uzatılması burada konu edilmektedir.Bu noktada bina henüz fiziksel ömrünü tamamlamadan ihtiyaçların değişmesi de ekonomik külfetleri beraberinde getirir. Mevcut bina kullanımının optimum olabilmesi de tasarımcının elindedir. Genel kullanımdan ziyade büro binaları özelinde esneklik, uyabilirlik, değişebilirlik kavramları ile ilgili kaynakların belli bir sınıfa oturtulmamış oluşu, mimari çözümde ilişkilerin açık olmayışı çözüme doğru yaklaşımlara olan ihtiyaçların ve bu ihtiyaçların uygulanabilme niteliğinin değerlendirilmesini güçleştirmektedir. Çalışmada, önce büro binaları tanımı ve büro binalarının gelişimi, büro binalarında mekan programı, esnek çalışma biçimleri, esnek planlama çözümleri, mevcut bina kavramı ve değişebilir planlama konuları hakkındaki bilgileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Especially technological innovations and changings in working life due to the technological progress in the 20 century are dealt with office buildings directly. Although there is a neccessity to arrange the interiors of the office buildings, flexible, suitable and variable; there is no strict definitions in the literature.And there is another reason that designers also don't try to reach those features determined. It is generally said that the physical durability of an office building is longer than the functional durability. But the reason for this consideration could be based on observational data rather than researches. The methods to carry out adaptation of buildings with necessities throughout the lifetime of the product and the extension of the lifetime of the elements which is expired before the entire buildings' are explained here. On the other hand change in needs on this point brings alone problems. Designers could reach to optimal usage of the building. Evaluation for application quality of the neccessity to the approaches for the solution is being harder because, rather than general usage especially for office buildings; flexibility, adaptability and suitability are not classified as literatür sources and relations of the architectural solutions are unclear. This study consists of firstly description of office buildings and improvements about the office buildings and space programme in office buildings, flexibility types, flexible planning analysis, available building concept and flexible planning.