Bir alternatif turizm türü olan doğa-atlı spor turizminin Kastamonu örneği üzerinde irdelenmesi
Studying the nature-horse sports tourism as an alternative tourism kind at Kastamonu sample
  1. Tez No: 154392
  2. Yazar: ONUR ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif turizm, Turizm Tesisleri, Doğa Gezileri, Alternative tourism, Tourism Complexes, Horse, Nature.Excursions. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Tezde; kitle turizmine karşı geliştirilen alternatif turizm kavramı içinde son yıllarda önemi artan doğa-atlı spor turizmi konu alınmıştır. Yurt dışı ve yurt içi örnekleri incelenmiş ve bazı tasarım kriterlerine ulaşılmıştır. Bu turizm alternatifine uygun bir kent olan Kastamonu incelenmiş ve burada uygulanacak doğa-atlı spor turizm tesislerinin sahip olması gereken özellikler ve tasarım kriterleri, araştırma ve karşılaştırma yoluyla saptanmıştır. Kastamonu'daki köy dönüşümleri, aile işletmelerinin turizme açılması ve alternatif turizm potansiyeli ortaya konmuştur. Kastamonu'da uygulanacak ve at sırtında doğa gezileri sunacak bir turizm tesisinin, şehrin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlayabilecek şekilde yapılması gerektiği söylenmiştir. Bu tesislerin Kastamonu'ya uygun ve özgün bir tasarım anlayışıyla uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At the thesis; the nature-horse sports tourism that increased its importance at the last years in alternative tourism concept which is developed against mass tourism has been the subject. The examples at abroad and at Turkey has been researched and some design criterias has been found. Kastamonu, which is appropriate for this kind of tourism has been researched and the properties and design criterias has been found by research and comparison that the nature-horse sports tourism complexes must have. The transformation of the villages and the family managements to tourism and alternative tourism potential of Kastamonu has been brought up. It is said that a tourism complex that would be applied at Kastamonu and would serve nature excursions at the back of a horse, would be applied such a way that it will have additions to the economy and social life. These complexes. should be applied with an original and appropriate design criteria to Kastamonu.