Modernleşme ekseninde Mimar Kemalettin'in kimlik kurgusu
The identity theory of Mimar Kemalettin under modernization
  1. Tez No: 154395
  2. Yazar: ONUR ESKİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT TANJU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Mimar Kemalettin, Milliyetçilik, 19. yüzyıl Türk Mimarlığı, Oryantalizm, Modernization, Mimar Kemalettin, Nationalism, 19. century Turkish Architecture, Orientalism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET 19. yüzyıl mimarlığından, günümüz mimarlığına geçiş sürecinde Türk mimarlığının önemli basamaklarında biri olan“Birinci Milli Mimari”nin kurucularından Mimar Kemalettin'in yazdığı metinler, modern düşüncenin temelini oluşturan kavramlar ekseninde incelenmeye çalışılmıştır. Modernleşmenin temel eşiklerinden birinin yaşandığı 19. yüzyıl, diğer birçok alanda olduğu gibi mimarlıkta da büyük değişimlerin gözlemlendiği bir dönemdir. Mimar Kemallettin, yüzyılın ikinci yarısından 1930lara kadar bu değişimde rol almış en güçlü karakterlerden biridir. Onun yazdıklarının incelenmesiyle yaşanan değişimin niteliği ve etkileri çözümlenmeye çalışılmıştır. Kendine özgü mimarlık ürünlerini vermeye, mimarlık tarihini yazmaya, mimarlık eğitiminin temellerini oluşturmaya çalışan bir toplumda önemli bir konumda bir bireyin çabalan incelenmiştir. Modernleşme, yarattığı siyasal etkilerin yanı sıra kültürel yaşamda birçok kavramın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kavramlar toplumsal yaşantı içine girdikçe bu toplumlarda yaşayan bireylerin, düşünce yapılarını değiştirmiştir. Bireylerin ve toplumların karşılaştıkları durumlara karşı geliştirdiği bakış açılan değiştiği gibi, verdikleri tepkilerde farklılaşma göstermiştir. Mimar Kemalettin'in metinleri mimarlık alanında bu. kavramların yarattıkları etkiler açısından en kapsamlı kaynaklardan biridir. Modernleşme sürecinde ön plana çıktığı düşünülen çeşitli kavramlar üzerinden yürütülen bu çalışmada Mimar Kemalettin'in mimarlık ürünleri yerine yazılı metinleri kullanılarak, dönemin mimarlık düşüncesinin ve üretilen ürünlerinin incelenmesinde farklı bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mimar Kemalettin is one of the founders of the“First National Architecture”which, throughout the transition period from the 19th century architecture to the contemporary architecture, had been one of the important steps of Turkish Architecture. Examination of his writings by the concepts that form the basics of modern theory is the main issue of this study. 19th century had gone through one of the main thresholds of Modernization. It is a period that changes could be observed in architecture like many other fields. Mimar Kemalettin was one of the most powerful characters that took place in the changes from the second half of the 19th century towards 1930's. This study is based on to analyze, the quality and effects of the changes by the examination of his writings. Also this study centers around an individual in a society which tries to produce architectural works special to its own self, write an architectural history of its own and acquire the basis of architectural education. Modernization has caused many concepts to occur in the cultural life besides its political effects. As these concepts infiltrated through social life, they have changed the way of thinking of the individuals that live in that society. Changes have occurred not only in the views of the individuals against new situations but also in their reactions. The writings of Mimar Kemalettin is one of the most comprehensive sources on the point the effects created by these concepts in the field of architecture. In this study which is performed around the concepts of primary importance in the modernization period. His writings have been decided instead of his architectural works so that the examination of both architectural theory and the practice in a different point of view could be possible.