'Merkez' ve 'Çevre' arasında Ağa Han Mimarlık Ödülü
The Aga Khan Award for Architecture between 'Centre' and 'Periphery'
  1. Tez No: 154396
  2. Yazar: ALKAN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT TANJU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağa Han Mimarlık Ödülü, Ağa Han, İslam mimarlığı, gelenekselcilik, yerellik, şarkiyatçılık, postmodernlik, post-kolonyalizm. vu, The Aga Khan Award for Architecture, Aga Khan, Islamic Architecture, traditionalism, regionalism, orientalism, postmodernity, post-colonialism. vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Ağa Han Mimarlık ödülü (AKAA), mesleğin en cömert ödülü olarak yirmiyedinci yaşına girmiştir. Her üç senede bir verilen ödüller için beş yüz bin Amerikan Dolar'lık bütçe ayrılır. Gerek örgütlenme şekli, gerek işleyişi, ödülü 'merkez'in Riba, Pritzker gibi seçkin ödüllerine yaklaştırır; hatta bildiri ve etkinlikleriyle onları aşmayı dener. Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün bu ödüllerden en belirgin farkı, mimarlık yarışmasını ısrarla 'îslam dünyası' ile sınırlı tutmasıdır. Bu durum hiç şüphesiz îslam toplumlarında anlaşılamayan 'kendini ötekileştirme' ile yalandan ilintilidir. Bu çalışmada, ödüllerin ortaya çıktığı yıllardan günümüze değişen eleştirel bakış açılarıyla Ağa Han Kültür Vakfi'nın ve ödüllerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Ağa Han Mimarlık Ödülü, İslam geleneklerine geri dönüşün ve kültürel değişimin sağlanması gibi ikili bir zıtlık arasında gidip gelmektedir. Toplumsal gelişimin sağlanması için güncelleştirilmiş bir mimarlık arayışı istenirken, gelenek ve yerellik kurumun asla vazgeçmediği kavramlardır. Getirdiği öneriler, İslam toplumlarının önünü açmayı deneyen modernleşmeye yönelik unsurlar taşımaktadır. Etkinlikleri, modernliğin içinde ama karşı- modern olarak değerlendirilebilir. Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün ve bünyesinde yer aldığı Ağa Han Kültür Vakfi'nın İslam toplumlarının yaşadığı coğrafyalardaki mimari pratik üzerinde olumlu katkıları gözlenmektedir. Vakfın türlü etkinliklerinden belki de en önemlisi, nitelikli öğrenciler için sağlanan burslardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Aga Khan Award for Architecture (AKAA), as the most generous award for this profession, has reached its twenty seventh year. A budget of five hundred thousand U.S. dollars is reserved for the awards which are given each three years. With its organization structure and process, the awards gain prominence like the awards of the 'centre' such as Riba and Pritzker, indeed with its publications and activities it tries to go beyond them. The main difference between The Aga Khan Award and the others is that The Aga Khan Award limits itself to 'Islamic World' insistently. Undoubtedly this is very much related with the phenomenon of 'self-otherization' seen in the Islamic societies. In this study, The Aga Khan Trust for Culture and the awards are evaluated in critical points of view which have changed to the present day since the years awards emerged. The Aga Khan Award for Architecture is undergoing the ambivalence of returning to the Islamic traditions and maintaining the cultural transition. Revised architectural trends are desired to maintain social improvement but tradition and regionalism are the concepts to which the organization clings. Its offers include some aspects of modernization of Islamic societies. The activities could be considered as anti-modern within modernity. It is seen that The Aga Khan Award for Architecture and the Aga Khan Trust for Culture have made valuable contributions to the arcitectural practice of the Islamic societies. Of the various activities of the trust, probably the most important is the scholarships for brilliant students.