Alüminyum alaşımlarının dökümünde döküm-soğutucu ara yüzeyinin araştırılması
The investigation of casting-chill interface casting aluminium alloys
  1. Tez No: 154422
  2. Yazar: MESUT KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Casting, Aluminium alloys, Casting-chill interface
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada döküm-soğutucu arasında gerçekleşen ara yüzey temasının incelenmesi amaçlanmıştır. İncelemeler iki farklı döküm alaşımının (Al-%4,5 Cu ve Etial 150) kum kalıba yerleştirilmiş ve yüzeyleri dört farklı düzeyde pürüzlendirilmiş iki farklı boyuttaki bakır soğutuculara karşı katılaştırılması ile yapılmıştır. Araştırmada soğutucu ve döküm yüzeylerinin pürüzlülük ve düzlemselliği ölçülmek sureti ile soğutucu ve döküm yüzeylerinin bir birleri ile ne derece uyumlu olduğu incelenmiştir. Soğutucu boyutu ve soğutucu yüzey pürüzlülüğündeki değişikliklerin döküm yüzeylerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar, soğutucu yüzey pürüzlülüğündeki değişimin döküm yüzey pürüzlülüğünü bire bir etkilemediğini ve katılaşma sırasında döküm kabuğunun hem pürüzlülük hem de düzlemsellik olarak kendine özgü şekil kazandığını göstermiştir.Anahtar Sözcükler : Döküm, Alüminyum alaşımları, Döküm - soğutucu ara yüzeyi.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at exarnining the interfacial contact at the casting - chill interface. Two different casting alloys, namely A1-4.5%CU and Al-12%Si (TS Etial 150) were cast against copper chills having four different surface roughnesses and two different lengths. The conformity of the interface between the castings and the chills was investigated by measuring their roughness and the plainness. Results showed varying chill surface roughness has no direct affect on the formation of the casting skin adjacent to the chill surface.