Deprem öncesi ve deprem sonrası hava fotoğrafları kullanılarak yıkılmış binaların yarı otomatik olarak belirlenmesi
Semi automatic detection of destroyed buildings using before and after earthquake airbone photographs
  1. Tez No: 154431
  2. Yazar: YEŞİM SİDAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Değişim Belirleme, Sayısal Görüntü İşleme, Histogram vıı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Son yıllarda deprem, kuşkusuz ülkemizin ve pek çok ülkenin gündeminde büyük önem kazanmıştır. Deprem sonrası yaşanan maddi ve manevi büyük kayıplar depremin önemini daha da arttırmıştır. Kayıpların bu kadar büyük olması insanları deprem konusunda daha duyarlı ve tedbirli olmaya itmiştir. Deprem öncesinde alman tedbirler kadar, deprem sonrasında yapılacak çalışmalar da can kaybını azaltan bir etkendir. Bu çalışmada depremden önce ve sonra elde edilmiş hava fotoğrafları yardımıyla yıkılmış binaları belirlemeye yönelik algoritma denemeleri yapılmıştır. Çalışmada, ilk olarak Gölcük bölgesine ait fotoğraflarla çalışıldı. Ancak bu fotoğraflara ait kontrol noktası ve dönüşüm matrisi elemanları bulunmadığından, binaların sayısallaştırılması bağıl olarak yapıldı ve deprem öncesi ve deprem sonrası histogramdan elde edilen standart sapmalar incelenerek karar verildi. 21 'i yıkılmış 94 bina için yapılan incelemelerde %95.88 doğruluk sağlandı. İkinci olarak Adapazarı bölgesine ait fotoğraflarla çalışıldı. Burada ise deprem öncesi model oluşturularak sayısallaşürma bu model üzerinde yapıldı. Ancak deprem öncesi vektör veri ile deprem sonrası hava fotoğrafı her yerde uygun olarak oturtulamadığmdan, standart sapma incelemesi sonucu başarısız oldu. Bu yüzden binalardaki kaymalar giderilerek işlem tekrar edildi. Ancak yine başarılı sonuçlara ulaşılamadı. Sonuçlardaki tutarsızlığın sebebinin görüntülerin ölçek, binaların yükseklik farkı ve kontrast farklılığı olabileceği düşünüldü. Bu düşüncenin test edilmesi için Adapazarı bölgesi deprem sonrası görüntüye gauss filtresi uygulandı ve işlemler tekrar edildi. Ancak yinede tutarlı sonuçlar elde edilemedi. Bu yüzden program etkileşimli olarak yeniden düzenlendi ve çalışma tamamlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, earthquake certainly has became one of the primary topics for most of the countries.The loss of big profit and morality after the earthquakes increased this a lot more. This made people more sensitive and cautious about earthquakes. As much as preparing for the earthquakes, the work done after the earthquake is one of the primary keys to decrease the loss of lives. At this study, to define the collapsed buildings, some algorithm tests were done with the help of taking airborne photos of the collapsed buildings before and after the earthquake. At this study, first, we worked with the photos of Gölcük area. But, as those photos hadn't the control points and the transformation matrix components, we did the digitization dependently and investigated the histograms which are taken before and after the earthquake while making the decisions. We got %95.88 straightness from 21 collapsed buildings from 94 buildings. Secondly, we worked with the photos of Adapazarı area. At this, a model has been build for the before earthquake and the digitization was done over this model. But as the vectorial datum and the photos taken after the earthquake couldn't exactly fitted in all, our standart deviation calculation became unsuccesfull. For this reason, we re-engineered the program with user interaction and completed the study. Scale differences in images, height differences in buildings and contrast differences are considered as the reason of the inconsistency in the results. To test this thought, a gauss filter process has been applied to the after earthquake image of Adapazarı and process steps has been repeated. But unfortunately once again non- consistent results has been achieved. For this reason, once again the application has been put in order interactively and the study completed. Key words : Earthquake,Change detection,Digital image processing,Histogram. vm