Turistik amaçlı internet tabanlı coğrafi bilgi sistemi oluşturulması
To create touristic purposed internet based geographical information system
  1. Tez No: 154436
  2. Yazar: EYLEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), İnternet Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (İTCBS), internet, MapXtreme, Turistik Amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi, turizm. vıı, Geographical Information Systems (GIS), Internet-Based Geographical Information Systems (IBGIS), internet, MapXtreme, Touristic Purposed Geographical Information System, tourism. vni
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Son yıllarda dünyada ve ülkemizde, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ve internet teknolojilerine eğilim artmış ve bu teknolojiler birçok alanda daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Birçok kamu kurum ve kuruluşu ile özel şirketler, bu teknolojilerin birlikte kullanıldığı, İnternet Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemi (ÎTCBS) teknolojisini kullanmakta, çeşitli İTCBS web siteleri geliştirilmektedir. Uygulama geliştirme işi güncel yazılım paketleri ile çok daha kolay bir hale gelmiştir. öte yandan, internetten en fazla turizm bilgilerine erişilmektedir. Turizmin ülkemiz açısından önemi de göz önünde bulundurulursa, CBS ve İTCBS teknolojilerinin turizm alanında yaygın bir şekilde kullanımı oldukça faydalı olacaktır. Bu çalışmada; pilot bölge olarak, ülkemizin en gözde tatil merkezlerinden birisi olan, Bodrum seçilmiştir. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada; Bodrum' un Turistik Amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. Daha sonraki aşamada ise; oluşturulan CBS, MapXtreme yazılımı kullanılarak İnternet tabanlı hale getirilmiştir. Uygulamada kullanıcılara; yaklaşma, uzaklaşma, merkeze alma, lejantın görüntülenmesi ve istenilen katmanların görüntülenmesi gibi harita yetenekleri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last years, trend of Geographical Information Systems (GIS) and internet technologies has been increased and these technologies have been start using in many area more often in the world and our country. Many public and private organizations use Internet-Based Geographical Information Systems (IBGIS) which use both of technologies together, develop various IBGIS web sites. Developing application become easier with current software packages. At the same time, tourism information is accessed on internet more often. If the importance of tourism for our country is considered, the use of GIS and IBGIS technologies in tourism area widespreadly will be very useful. In this study; Bodrum, one of the most favorite tourism center of our country, has been selected as pilot area. The study consists of two stages. In the first stage; Touristic Purposed Geographical Information System of Bodrum has been created. In following stage; by using MapXtreme software, GIS has been got internet-based. In this application; mapping capabilities such as zooming in, zooming out, centering, getting information, displaying legend and displaying layers which are wanted are provided.