İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü verilerinin üç boyutlu modellenmesi ve görselleştirilmesine yönelik coğrafi bilgi sistemi oluşturulması
The creation of a geographic information system for three dimensional modelling and visualization of İzmir Institute of Technology data
- Tez No: 154437
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: 3B CBS, 3B görselleştirme, 3B modelleme teknikleri, İYTE kampus bilgi sistemi, 3D GIS, 3D visualization, 3D modeling techniques, IYTE campus information system xi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET CBS uygulamaları yakın zamana kadar tek bir bilgisayarda gerçekleştirilen basit sorgulamalar ve görselleştirmelerin yapıldığı sistemlerdi. Şu anda, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre sürekli yenilenerek büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Sistemden beklentiler arttıkça, kendini geliştirmesi gerekmektedir. Günümüz teknolojisinde, 3B bilgilere ihtiyaç hızla artış göstermektedir. İnsan, 3B ve renkli görmektedir. Ayrıca 3B görüntünün beynin daha fazla kısmının çalışmasına, daha fazla sinirin uyarılmasına neden olduğu, bu nedenle de 2B haritalara göre daha fazla akılda kaldığı bilinmektedir. 2B bir haritada öncelikle arazi modeli beyinde canlandırılmalı, daha sonra onun üzerinde hangi çalışma yapılacaksa o aşama gerçekleştirilmelidir. Eğer çalışılan alanın kartografik gösterimi biraz karışıksa 2B haritadan önce topografya algılanmaya çalışılmalı sonra işlem gerçekleştirilmelidir. Ama doğrudan 3B model ile çalışılsa yapılmak istenenin çok daha kolay, hızlı ve etkili olacağı açıktır. Amaç farklı disiplinlerin bir arada çalıştığı ortamlarda 3B CBS projeleri ile, sorgulama, analiz etme, simulasyonlar gerçekleştirme son ürünü karar vericiler ve hedef kitle ile paylaşmaktır. Bu tez çalışmasında, pek çok kurumun yapmak istediği gibi etkinlik ve verimliliği arttırmak için, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü' nün verileri toplanarak 3B ortamda sorgulama olanakları geliştirilmiş ve modelde simülasyon gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 5 bölümden oluşmaktadır. îlk bölümde 3B CBS' ye neden ihtiyaç duyulduğu ve çalışmanın amacından, ikinci bölümde 3B modelleme teknikleri ve 3B nesne gösterimleri, üçüncü bölümde, CBS ve kartografyada mekansal verilerin 3B toplanması, modellenmesi analizi ve görselleştirilmesi dördüncü bölümde kampus bilgi sisteminin oluşturulması ve aşamalarından bahsedilmiştir. Son bölümde ise, sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Up to these days, GIS query systems were systems that had been worked out by a single computer with simple interrogations and visualization techniques. Now, it has been developed by revisions according to the user needs. It has to be developed parallel to the changes in the needs. In today's technology, the need for the three dimensional information increases. A human being sees the world three dimensional and colored. Also, it's known that the three dimensional image forces the brain and nerves to work more so the three dimensional maps can be kept in mind better than the two dimensional ones. In a two dimensional map, first the model of a site should be illustrated in the mind and then should be passed to the study that's wanted to be done. If the cartographic expression of the studied site is complex, first the topography of the site should tried to be understood from the two dimensional map and then the application should be done. But if the study is done with a three dimensional model, the process will be much more easier, faster and more effective. The aim is to find problems, make interrogations analysis and simulations and to share the outcoming result with the concerned groups by the three dimensional GIS projects made in the interdisciplinary environments. In this thesis, for increasing the effectiveness and productivity like many institutions work on, the data of the İzmir Institute of Technology had been collected and interrogation and simulation had been done according to the data, in the three dimensional environment. The study has 5 chapters. In the first chapter; the aim of the study and the reasons of the need for a three dimensional GIS system, in the second chapter; the three dimensional modeling techniques, in the third chapter; the three dimensional modeling and interrogation of the spatial datas of GIS and cartography and in the fourth chapter; the constitution of the campus info system and the steps of this process have been explained. At the last chapter the conclusion and recommendations have been stated. The